Bedre dækning af lærerbehovet med uddannede undervisere

Siden 2010 er dækningen via uddannede lærere i landets folkeskoler forbedret. Helt nøjagtigt 9,7 % flere på landsplan, men tallene dækker over en skævhed rent geografisk, og der er stor forskel på byerne og landets bygder.
Skrevet af Peter Troelsen
04. marts 2013 13:50

Dækningen er bedre i de tre nordligste af Grønlands kommuner, imens dækningen af undervisningsbehovet via uddannede lærere i Kujalleq Kommune er faldet med 1,3 %. Generelt ser det problematisk ud i de mindre bygder og særdeles godt ud i Nuuk.

-Der har været en større afgang end tilgang i sydkommunen. Selv om den seneste arbejdstidsaftale med IMAK har betydet færre lærere i kommunen, så har vi haft vanskeligt ved at få dækket stillingerne. Heldigvis har vi ikke de samme problemer i landets andre kommuner, forklarer seniorkonsulent Simon Lennert fra Kanukoka til knr.gl.

Selv om der i øjeblikket uddannes flere lærere end nogensinde før, kan det blive svært at få dækket alle landets lærerstillinger med uddannede grønlandsksprogede lærere. Især stillingerne i bygderne på begge sider af kysten kan blive meget svære at få besatte. Desværre for børnene i de berørte bygder, da deres uddannelse vil være mindre fremtidssikret end deres jævnaldrende i landets større byer.

-Vi har meget svært ved at få dækket stillingerne i de mindre bygder, men vi har lavet et rejsehold, der tager ud i bygderne og underviser i udvalgte fag. Det har givet gode resultater i Kommuneqarfik Sermersooq og i Uummannaq er der også tiltag i den retning. Endeligt kører der et forsøg med fjernundervisning i Qaasuitsup Kommunia, hvor eleverne får internetundervisning kombineret med besøg af lærere med jævne mellemrum. Det forventer vi os også meget af, forklarer Simon Lennert.