Bare rolig – borgmesteren er ikke kommet til skade

Borgmester Hermann Berthelsen kørte onsdag rundt i en kørestol i Sisimiut. Ikke fordi han havde mistet førligheden. Men for at prøve at være kørestolsbruger i byen.
10. marts 2010 14:53

- Det var spændende at prøve. Vi kørte både i rullestol og prøve at være blinde, hvor vi gik rundt om bygningen med bind for øjnene, siger borgmester for Qeqqata Kommunia Hermann Berthelsen efter dagens seminar i Hotel Sisimiut.

I efteråret 2009 fik en lokal murermester Ombudsmandens ord for, at en hel stribe byggerier, som Sisimiut Kommune havde givet byggetilladelse til, er stik imod et bygningsreglement.

Reglementet siger, at alle offentlige byggerier efter 1. januar 2007 skal være tilgængelige for kørestolsbrugere og gangbesværede.

Murermesteren havde først gjort både kommunen og Departementet for Boliger opmærksom på lovbruddene – uden at de havde lyttet til ham.

Så efter Ombudsmanden gav murermesteren medhold, har Qeqqata Kommunia og Selvstyret onsdag arrangeret et seminar for såvel kommunale som private aktører. Her blev omkring 40 arkitekter, byplanlæggere, håndværkere, entreprenører og embedsmænd informeret om bygningsreglementet.

For at øge deltagernes oplevelse, prøvede de selv at være kørestolsbrugere og blinde. Og det gjorde indtryk, fortæller Hermann Berthelsen:

- Når man prøver tingene første gang, er det jo altid spændende. Og der er selvfølgelig forhold i Grønland, der skal rettes til, så handicappede kan få det lidt nemmere i deres hverdag.

Efter Ombudsmandens udtalelse har repræsentanter for landets 3 andre kommuner over for KNR indrømmet, at de heller ikke har været opmærksomme nok på bygningsreglementet.

Hermann Berthelsen opfordrer sine borgmester-kolleger til at holde et lignende seminar i deres kommuner.