Bank: Grønlands økonomi godt rustet

Det kan godt være den hele eller halve verden taler i dommedagstermer om økonomisk katastrofe, bankkrak og finansielt kollaps. Men krisen skal blive både hård og langvarig, før der umiddelbart er grund til bekymring her i landet, vurderer i hvert fald Grønlandsbanken.
Skrevet af Mads Fisker
10. oktober 2011 17:01

Herfra er der ros til politikerne for de seneste år at have ført, hvad Grønlandsbanken betegner som en ganske fornuftig økonomisk politik.

- De arbejder på at fastholde en balance i økonomien heroppe, og det gør, at vi ikke står i den samme situation som mange steder i udlandet; vi er ikke belastet af en voldsom stor gæld. Derfor tror jeg ikke, at der vil være konsekvenser i hvert fald på kort sigt. Men varer det mange, mange år, vil det naturligvis også ramme her, siger privatkundedirektør, Peter Petersen.

Og det vil oplagt være inden for den fremadstormende råstof- og mineralsektor, at en langvarig finansiel krise vil kunne få betydning for det grønlandske samfund, vurderer Grønlandsbankens Peter Petersen.

- Hvis økonomien rundt omkring i verden går i stå, vil det selvfølgelig reducere de selskabers muligheder for at skaffe penge til en eller anden minedrift eller olieudvinding i Grønland. Og efterspørgslen efter de mineraler og efter jern og olie vil alt andet lige også falde. Hvis krisen bliver lang og meget hård vil vi altså på et eller andet tidspunkt også kunne mærke den. Men det vi kan gøre heroppe fra, synes jeg altså, at politikerne gør ok, siger Peter Petersen.

Udover at rose den førte økonomiske politik, peger privatkundedirektøren på, at den grønlandske økonomi er begunstiget af sin ret så særlige karakter. Det ganske stabile bloktilskud og et fiskerierhverv, der giver gode penge i kassen, gør økonomien robust og langt mindre sårbar end så mange andre landes, lyder det.

Samtidig bryster Grønlandsbanken på egne og kollegerne i BankNordiks vegne sig også selv af at være mere ansvarlige i sin udlånspolitik end nogle af de danske og andre europæiske banker og sparekasser, som det er gået så grueligt galt for.

- Vi låner ikke mere ud, end vi selv har råd til. Og det er der problemet har været mange andre steder: at man har haft udlån, der var væsentligt højere, end de indlån man havde. Og det gør sårbar. De har vi ikke; vi har omvendt væsentligt flere indlån, end vi har udlån, pointerer Peter Petersen.

Men rækken af danske bankkrak går nu langtfra henover hovedet på Grønlandsbanken. Ifølge privatkundedirektør Peter Petersen har man siden 2008 betalt ikke mindre end 50 millioner kroner som et resultat af de såkaldte bankpakker, regeringen har gennemført.

- Vi er stadigvæk omfattet af de bankpakker, der er i Danmark, så der er vi med til at betale, og det er vi stadigvæk. Så når det går galt nede i Danmark, betaler vi også en del til det, og det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men jeg tror nu, at de penge er godt givet ud. Problemet er jo, at hvis hele den danske finanssektor får et alt for dårligt ry i udlandet, bliver det endnu sværere at drive en bank. Og det ville også ramme os på en eller anden måde, siger Grønlandsbankens Peter Petersen.