Ban Ki-Moon vil bruge Grønlands erfaringer

Ban Ki-moon, FN’s generalsekretær, har tiltænkt Grønland en prominent rolle i sine bestræbelser på at få verdens ledere til at komme til bordet med ambitiøse løsninger på den globale klimaudfordring, fortæller Kim Kielsen.
07. juni 2014 14:24

Generalsekretæren forventer, at Grønlands erfaringer med klimaforandringerne kan bidrage til at sætte fokus på behovet for ambitiøse klimatiltag på globalt plan, lyder det fra naalakkersuisoq for miljø og natur Kim Kielsen, efter han mødtes med Ban Ki-moon i New York i forbindelse med FN-initiativet - Bæredygtig Energi til Alle.

For selvom vinterkulden i Nordgrønland havde været en hård omgang for Ban Ki-moon under det to dage lange besøg i marts, betegner generalsekretæren det som en helt unik oplevelse, som han aldrig vil glemme. Ban Ki-moon fremhævede under deres møde, at Grønlands erfaringer med den globale opvarmning er af en sådan karakter, at verdenssamfundet bør lytte og tage ved lære heraf, siger Kielsen.

Den mulighed får verdens statsledere den 23. september, hvor formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond skal tale under et klimatopmøde, der ligeledes afholdes i FN’s hovedkvarter i New York.

Generalsekretæren fremhævede desuden, at han forventer, at lande med høje niveauer af drivhusgasudledning ved dette møde vil fremlægge ambitiøse målsætninger, der kan hjælpe med at stabilisere niveauet af drivhusgasser i atmosfæren.

Kim Kielsen fortæller fra New York, at han foruden mødet med Ban Ki-moon benyttede flere talelejligheder under Bæredygtig Energi til Alle-forummet til at skabe fokus på Grønlands erfaringer med vedvarende energiløsninger samt hvilke udfordringer, der er særlige for Grønland på energiområdet.