Ballade om forårssamlingens dagsorden

Når Inatsisartut i dag tager hul på forårssamlingen, vil Siumut forsøge at få nogle af de forslag, som Formandskabet for Inatsisartut har afvist, med på dagsordenen.
08. april 2010 17:33

- Vi vil kræve, at mindst 3 af vores forslag til dagsordenspunkter, som er blevet afvist af Formandskabet for Inatsisartut, tages op på forårssamlingen, siger Siutmuts formand Aleqa Hammond.

De 5 partier i Inatsisartut har tilsammen sendt i alt 70 forslag til punkter på dagsordenen. Heraf er 22 ikke kommet med, viser en rundringning KNR har foretaget til partisekretærerne.

Forslagene skal leve op til bestemte krav for at blive optaget på dagsordenen. De skal blandt andet ligge inden for Selvstyrets kompetenceområde, være formuleret præcist og må ikke stride imod internationale konventioner.

Ifølge Aleqa Hammond lever flere af partiets afviste forslag op til kravene:

- Vi har fået dem vurderet flere gange, og de lever op til de krav, som Bureau for Inatsisartut stiller. Derfor forlanger vi, at mindst 3 af vores forslag kommer med på forårssamlingen.

Formandskabet for Inatsisartut består af repræsentanter fra de 4 største partier i Inatsisartut - IA, Siumut, Demokraterne og Atassut - plus formanden selv, Josef Motzfeldt fra IA. Og der har været enighed i behandlingen af forslagene blandt Formandskabets medlemmer, fortæller Josef Motzfeldt:

- Om end med beklagelse under visse punkter fra såvel oppositionen som koalitionspartierne, så har de accepteret, når forslagene ikke lever op til kravene og derfor måtte afslå.

Han understreger, at alle forslagene er blevet behandlet ens:

- Uanset om de er kommet fra Naalakkersuisut, partierne eller medlemmerne af Inatsisartut, behandles de fuldstændigt efter de samme regler.

Både Siumut og Atassut har medlemmer repræsenteret i Formandskabet for Inatsisartut. På spørgsmålet om hvorvidt disse medlemmer ikke har gjort deres arbejde godt nok, svarer Aleqa Hammond:

- Jo, men de sidder jo i et mindretal og har gjort alt, hvad de kan for at sikre, at vores krav også optages på dagsordenen af Formandskabet. Derfor er vores sidste mulighed at fremsætte vores krav under selve godkendelsen af dagsordenen i Inatsisartut.

Ifølge KNR’s rundringning stammer 17 ud af de 22 forslag, som ikke er blevet optaget på dagsordenen, fra Atassut og Siumut.