Børneteater om døden i Sisimiut og Nuuk

”Farvel hr. Muffin” er på plakaten i Sisimiut i dag og i morgen og når til Nuuk med skoleforestillinger tirsdag og onsdag i næste uge. Offentligheden har mulighed for at se teater Refleksions forestilling Kristi Himmelfartsdag, hvor der er to forestillinger i Katuaq.
Skrevet af Peter Troelsen
11. maj 2012 13:40

Hr. Muffin er et marsvin, der har levet et langt og godt liv og nu står foran det endelige farvel til livet. På den måde bliver døden nærværende for børn, gennem dukketeater med dygtige og rutinerede skuespillere. Hr. Muffin har været vist verden over og når nu Grønland.

- Med vores forestilling får vi taget hul på et emne, som kan være svært at tale om. Vi viser at døden ikke altid er noget slemt, og at døden godt kan være afslutningen på et langt og godt liv. Når vi spiller forestillingen, er reaktionerne meget forskellige. Nogle gange sidder der en hel sal og græder, og andre gange er reaktionerne anderledes, fortæller Claus Mandøe, der er hovedmanden bag forestillinger, som i dag spilles i Sisimiut.

I næste uge lægger Katuaq scene til forestillingen, og eventkoordinator Susanne Andreasen fra Katuaq, der har fået forestillingen til Nuuk, ser frem til at vise den til børn og forældre i hovedstaden.

- Jeg har selv set forestillingen og blev enormt imponeret af Claus Mandøe og hans evner til at spille med dukker. Det føltes næsten som om at dukkerne var levende, og publikum bliver stille og roligt suget ind i universet omkring hr. Muffin. Skuespillerne i stykket forstår at møde børnene, hvor de er, og give dem en god oplevelse om et emne, nogen finder meget sørgeligt, fastslår Susanne Andreasen, der håber på fuldt hus til forestillingerne i Nuuk.

Reaktionerne fra publikum er meget forskellige alt efter, hvor i verden forestillingen bliver vist. Nogle steder møder man vrede forældre, og andre steder får teaterstykket sat gang i en nødvendig diskussion om døden, som vi jo alle før eller siden står ansigt til ansigt med.

-Når vi efter forestillingerne taler med publikum, sker det ofte, at der bliver talt om kæledyr eller bedsteforældre der er døde, og med vores stykke har børnene fået et bedre indblik i, hvad døden betyder. Vi giver ligesom publikum et rum til at tale om døden, så den ikke bliver et tabu, som ikke bliver omtalt, før den dukker op i den nærmeste familie, mener Claus Mandøe, der kan ses på scenen i Sisimiut senere på fredagen.

I mange år har det været svært at tale med børn om ting, der var sørgelige, men i Grønland er man i de senere år blevet langt bedre til at tale ud om kontroversielle emner som vold, incest og døden. Med hr. Muffin skulle der gerne blive åbnet endnu mere for, at få døden på dagsordenen sammen med børnene.

-Efter min mening er det en stor fejl at beskytte børnene mod den slags oplevelser. Hvis de ved, hvad døden betyder, vil det ikke ramme dem nær så hårdt, når de står overfor at skulle acceptere at bedstefar og bedstemor pludseligt ikke mere kan læse historier for dem. Teater Refleksion har ingen berøringsangst med døden, og jeg er overbevist om at også i Grønland, vil stykket blive godt modtaget og blive en katalysator for at få et mere naturligt forhold til døden, siger Susanne Andreasen.