Børnetalsmanden vil have hjælp til børn med PTSD.Foto: KNR

Børnetalsmanden efterlyser behandling for den psykiske lidelse PTSD

Børn i Grønland testes ikke for den psykiske lidelse PTSD. Det kan betyde, at mange børn ikke får den nødvendige behandling.

Posttraumatisk stresslidelse er en psykisk lidelse, som de fleste kender fra krigsveteraner. Den kommer, når en person har oplevet traumatiske oplevelser, der bliver ved med at dukke op i tanker og mareridt.

Men børn kan også blive udsat for traumatiske oplevelser og få PTSD. På nuværende tidspunkt bliver de bare ikke testet her i landet, siger børnetalsmand Aviaaja Egede Lynge.

- Situationen i Grønland lige nu er, at man ikke som sådan tester for posttraumatisk stress, udelukkende fordi der ikke er værktøjer til det. Det er rigtig vigtigt, at man får en test, så man kan få den rigtige behandling, siger Aviaaja Egede Lynge.

Får et barn ikke den rette behandling for lidelsen, kan det på sigt påvirke barnets indlæring, adfærd og selvbillede negativt.

En rapport fra Syddansk Universitet fra 2012 viste, at op mod 30 procent af grønlandske børn oplever psykologisk skadelige følgevirkninger af traumatiske oplevelser.

Børnetalsmanden mener, at standardiserede tests vil hjælpe i forhold til behandling af børn.

- Det betyder, at børn og unge mennesker, som har været udsat for massive traumer i barndommen, kan begynde at få den rette psykiske hjælp, de har behov for, siger hun.

For at det skal blive en realitet, kræver det politisk handling, mener børnetalsmanden.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt