Børnetalsmand besøger anstalten

Børnetalsmanden vil gøre, alt hvad hun kan for de unge mennesker, der lige nu opholder sig i Anstalten for domfældte i Nuuk, fordi der ikke har været plads til børnene - der alle er under 18 - på en døgninstitution.
Skrevet af Jette Andersen
17. december 2012 16:54

Derfor har hun i dag været nede og hilse på de unge mennesker i anstalten.

Anledningen til besøget er, at Radioavisen har fulgt en sag om en 15-årig pige, der er havnet på anstalten i Nuuk, fordi der ikke er plads til hende på en af landets døgninstitutioner.

Hun er sigtet for tyveri og et enkelt tilfælde af vold. Hun har siddet i anstalten fra den 3. december, og efter Radioavisens oplysninger skulle hun have fået en institutionsplads i fredags. Men her til eftermiddag, er der ingen, der har kunne be- eller afkræfte, om hun er overflyttet.

Den 15-årige pige er ikke den eneste unge under 18 på anstalten. Der er to andre, der for øjeblikket også har fået sig et ufrivilligt ophold bag tremmer, af samme grund som den 15-årige.

Og det er et brud på FNs børnekonvention, mener børnetalsmand Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg mener, at Grønland ikke lever op til FNs børnekonvention artikel 40, som beskriver, at der skal være mere fokus på resocialisering end på straf, i forhold til unge under 18 år.

Og det er også på den baggrund, at hun i dag besøgte de unge i anstalten. Hun håbede på, at få et indblik i hvorfor de var havnet der og hvad planerne er for de unge, fra anstaltens side.

Hun mener, det er vigtigt, at der findes alternative løsninger, så de unge ikke bare bliver smidt i anstalten, som det sker nu. Det giver dem unødvendige traumer, siger børnetalsmanden.

- Det er oplagt at man får lavet en sikret afdeling, hvor der selvfølgelig er fokus på, at det er kriminelle handlinger, som den unge har foretaget. Det er vigtigt at have baggrunden for, hvorfor de laver de kriminelle handlinger.

Der er behov for en større koordineret indsats, siger Aaja Chemnitz Larsen. På den måde tror hun, at man kan forebygge nogle anbringelser. Og derfor skal der måske også udvikles flere institutionspladser. Og fra kommunernes og Selvstyrets side, håber hun på, at det lige netop er det, der vil ske.

- Jeg forventer, at man får lavet en sikret afdeling, som er tilpasset til det behov, som unge mellem 15 og 18 år, har.