Børnepanel: De voksne skal tage mere ansvar for børnene

En tredjedel af børnene i Grønland er udsatte - nogle sulter mens andre render rundt på gaden om natten, fordi deres forældre drikker, og de er derfor trætte, når de møder i skolen om morgenen, hvis de overhovedet møder op. Derfor skal vi voksne tage mere ansvar, hvis børnene skal have det bedre i fremtiden.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
03. juni 2013 12:09

Det er den konklusion, som NAKUUSA's børnepanel, Meeqqat Isummersorfiat traf under deres stormøde i Maniitsoq, som startede i fredags og sluttede i går.

Grønland bør være et tryggere land for alle børn, derfor se os og læg mærke til os! Sådan hedder det blandt andet i konklusionen, efter NAKUUSA's børnepanel holdt deres årlige stormøde i weekenden i Maniitsoq.

- En undersøgelse viser, at en tredjedel af børnene her i Grønland sulter eller går sent i seng og render rundt i byen mens deres forældre drikker, siger projektleder i NAKUUSA, Klaus Møller.

Derfor mener Børnepanelet, at der er alt for mange voksne, der flygter fra deres ansvar. Blandt andet derfor har panelet sat fokus på de voksnes ansvar i et forsøg på, at give flere børn får det bedre i deres dagligdag.

- Vores panel mener, at der er alt for mange voksne, der ignorerer børn, som har brug for hjælp. Måske render et barn rundt i gaderne og græder og har brug for hjælp. Mange voksne går bare forbi uden at hjælpe. Derfor mener panelet, at voksne bør være mere opmærksomme på børn, der er udsatte, siger Klaus Møller.

Sidste år satte børnepanelet emnet op med overskriften 'Suli anaanamik, suli ataatamik' 'Mere mor, mere far' i forsøg på, at vække forældreansvaret op. Den kampagne lykkes.

Nu er vi alle voksne på skud, uanset om vi er forældre eller ej. Vi voksne skal tage mere ansvar for vores yngre generation, mener børnepanelet.

- Når en voksen hjælper et barn, der har brug for hjælp, kan barnet i fremtiden måske få et bedre liv, derfor er det så vigtigt, at vi voksne er opmærksomme på børnenes vilkår i dag.

Siger projektleder i NAKUUSA, Klaus Møller.

Efter børnepanelets stormøde var der arrangement i både Maniitsoq og bygden Kangaamiut i forbindelse med børnenes dag den 1. juni. Udover NAKUUSA stod børnerettighedsorganisationen MIO, Foreningen Grønlandske Børn og Ældre for forskellige arrangementer.