Børneorganisationer : Fjern forældelsesfristen

Et overgreb kan ikke forældes inden i den krænkede. Det mener Børne- og Ungeorganisationen Nanu Børn, og både de og foreningen Tasiorta støtter det politiske ønske om at afskaffe forældelsesfristen i sager om sexmisbrug.
13. april 2011 15:43

- Et overgreb er et overgreb, og det bliver jo ikke forældet inden i den person, hvor overgrebet er blevet begået. Uden at det skal lyde som noget politisk, så mener vi helt klart, at der ikke bør være en forældelsesfrist i denne type sager, udtaler Nanu Børn´s formand Krissie Winberg.

Hun kender godt modargumentet om, at de krænkede i mange tilfælde vil tabe retssagerne, fordi der ikke kan løftes bevisbyrde så mange år efter, og dermed stå som krænket endnu en gang. Men hvis forældelsesfristen bliver afskaffet, kan det tjene en meget vigtig funktion. At få sagt det højt.

- Modargumentet er, at så kan man risikere at blive dobbeltoffer, fordi der alligevel ikke er mulighed for at hjælpe vedkommede, der står frem. Men vi mener, at vi skal tale problemerne ihjel i det her land frem for at tie dem ihjel. Vi skal til at snakke om dem åbent. Og ofte er det starten på et langt forløb og en stor proces bare det at sige tingene højt, lyder det fra Krissie Winberg.

Også støtteforeningen mod seksuelle overgreb Tasiorta mener, at forældelsesfristen skal væk.

- Det er vigtigt, fordi det kan være med til at skabe mere synlighed på området, siger Tasiortas formand Arnaq Grønvold til KNR.

Men hun påpeger, at for dem er det allervigtigste, at de tidligere misbrugte får behandling i form af rådgivning, vejledning og via støttegrupper.