Børnenes slutdokument bør tages seriøst

Slutdokumentet fra børnetopmødet er fremadrettet og konkret, vurderer både videncentret MIPI og UNICEF Danmark. Næste skridt bør være at anerkende børnene for deres indsats med slutdokumentet, tage det seriøst og indarbejde slutdokumentets indhold i børn og unge-strategien, lyder opfordringen fra videncentret MIPI til politikerne.
Skrevet af Oline I. Olsen
24. oktober 2011 17:38

-Det har været nogle meget meget hårde og intensive dage for de her børn, hvor de har arbejdet fra morgen til aften. Så det vil være rigtig fint at anerkende dem ved at tage seriøst i det dokument de har udarbejdet, på meget kort tid at inkorporere det i børn og unge-strategien, siger Tina Dam Rasmussen, afdelingskoordinator i MIPI - Videnscenter om børn & unge, som har været observatør under det netop afsluttede børne- og ungetopmøde i Ilulissat.

Børn og Unge-chef i UNICEF Danmark, Anne Mette Friis, er også imponeret over slutdokumentet; hun mener at de unge er fremadrettede og konkrete i deres budskaber.

- F.eks. fokuserer de meget på uddannelse, bedre skole, bedre arbejdsmiljø for børn i skolerne og bedre videreuddannelsesmuligheder. Det synes jeg virkelig er konkret, siger Anne Mette Friis fra UNICEF Danmark, der sammen med Selvstyret stod bag topmødet.

De 39 unge, der på mødet repræsenterede landets børn og unge, kom med direkte budskaber ikke bare til politikerne, men også til deres forældre og jævnaldrende om, hvad der skal til for at skabe gode børneliv. Og børnene beder blandt andet forældrene om at tage mere ansvar.

-Det, der også slog mig var, at børnene beder de voksne om at sætte stærkere og klarere grænser for børnene i deres opvækst, f.eks. i forhold til rygning og den slags. At de får klarere signaler fra voksne om, hvad der er godt og hvad, der er skidt, siger Anne Mette Friis fra UNICEF.

Hos MIPI - Videnscenter om børn & unge fremhæver man de unges opråb til politikerne om, at de ønsker en hurtigere indsats over for misbrugte børn og unge.

- Som de unge også selv understreger, er det vigtigt at de unge har et sted, hvor de kan henvende sig. At der bliver taget hånd om de problemer, de kommer med. For som det er i dag, så ved de godt, at selv om de kommer og siger at de f.eks. er blevet misbrugt, så går der rigtig lang tid, før der bliver handlet på det, siger afdelingskoordinator Tina Dam Rasmussen.

MIPI er allerede i gang med at udarbejde en rapport om børnetopmødet, og den vil ligge klar inden årets udgang. Men den umiddelbare vurdering af mødets indhold og potentielle udbytte er altså særdeles positivt; dog mener MIPI, at nogle af de talrige workshops undervejs med fordel kunne have givet de unge bedre mulighed for at dele tanker og synspunkter om deres vilkår.

Hos medarrangøren UNICEF er man ligeledes alt i alt set begejstret.

-Det har været en succes for børnene at være samlet. De har fået sagt de ting, de gerne ville til politikerne, de har lavet interview, de har lavet deres Nakuusa Facebook, som alle kan følge med i. Så mange af de ting, vi har sat os for, er nået under det her topmøde, siger Anne Mette Friis.

UNICEF Danmark og Selvstyrets samarbejde blev indledt i foråret og vil fortsætte de næste fire år.