Leder af institutionen Apisseq, Jesper Andersen, vurderer, at det kan blive lettere at fastholde personale i institutionerne, hvis der er udviklingsmuligheder for de ufaglærte.Foto: KNR

Børnehaveleder: Udviklingsmuligheder kan hjælpe med at fastholde personale

Det er en rigtig god idé at uddanne personalet i landets daginstitutioner, men det kan være svært på kort sigt overhovedet at få medarbejdere på kursus på grund af personalemangel. Det mener leder af daginstitutionen Apisseq i Nuuk.

Naalakkersuisuts har lavet en ny strategi- og handlingsplan for personalet på daginstitutionerne. Der mangler pædagoger landet over, og derfor vil Naalakkersuisut blandt andet arbejde med opkvalificering af ufaglærte medarbejdere.

Jesper Andersen er leder af én blandt mange daginstitutioner, der har et varigt problem med at tiltrække personale.

LÆS OGSÅ Far til barn i vuggestue bekymret over manglende pædagoger

Han er enig i målet med planen om at få opkvalificeret ufaglærte medarbejdere i institutionerne.

- Hvis folk bliver klædt bedre på til arbejdet, vil det også være nemmere at fastholde dem. Hvis folk begynder at se, at der faktisk er en udviklingsmulighed i det her fag, så vil det være nemmere at fastholde dem, siger Jesper Andersen.

Medarbejder: Bedre kvalifikationer vil lette arbejdet

Bedre uddannelsesmuligheder bliver også hilst velkommen af én af Apisseqs ufaglærte medarbejdere Thomasine O. Geisler, som gerne benytter sig af mulighederne, hvis de bliver tilgængelige.

Thomasine O. Geisler vil gerne uddannes, hvis der bliver mulighed for det.Thomasine O. Geisler vil gerne uddannes, hvis der bliver mulighed for det.

Personale med bedre kvalifikationer vil lette arbejdet, mener hun.

- Måske kan vi få et mere stabilt og hurtigere samarbejde med en bedre arbejdstilgang, og hvor der udvises større vilje, siger Thomasine O. Geisler.

Og et bedre overblik fra de voksne vil gavne børnene, siger Jesper Andersen.

- Hvis personalet fik mere viden, så vil de have mulighed for at kunne udvikle børnene i højere grad end de kan nu, siger han.

Selvom Jesper Andersen er glad for, at der kommer fokus på personalet i daginstitutionerne, er han usikker på, hvordan Naalakkersuisuts nye strategi- og handlingsplan for personalet på daginstitutionerne rent praktisk kan udføres.

Tøver med at sende folk på kurser

- Vi kan ikke lukke børnehaven. Vi kan ikke sige, at børnehaven er lukket, fordi personalet skal gå på uddannelse. Så vi bliver nødt til at gøre det sideløbende med, at driften fungerer forsvarligt, siger han.

Mere uddannelse kan altså også presse daginstitutionerne på kort sigt, fordi de allerede døjer med personalemangel.

LÆS OGSÅ For få pædagoger: Kommuneqarfik Sermersooq bryder loven

Og lige nu tøver Jesper Andersen med at sende sine medarbejdere på uddannelse:

- På den ene side vil vi gerne have, at folk bliver klogere. Men allerede nu er der nogle uddannelser og kurser, som vi bliver nødt til at vælge fra, fordi der mangler så meget personale. Hvis vi sender endnu flere på kursus, så bliver manglen jo større, siger Jesper Andersen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt