Forsker: Børn skal lære at være empatiske

Børn og unge i arktiske områder skal lære at have medfølelse for hinanden, de skal respektere hinanden og så skal de lære andre basale sociale færdigheder.
Foto © : Paalu Møller/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
26. januar 2017 07:32

Sådan lyder opskriften, hvis man vil komme ensomhed blandt unge til livs i de arktiske områder, konkluderer en finsk ph.D studerende. Det skriver netmediet Arctic Deeply.

Anna Reetta Rönkä studerer ensomhed i det nordlige Finland, og hun fortæller, at de arktiske områder er særligt sårbare, når det gælder netop ensomhed og andre sociale problemer som vold, misbrug af alkohol og stoffer samt selvmord.

Rönka er ved at afslutte sin ph. D ved University of Oulu i Finland, og hun konkluderer ud fra sin forskning, at ensomhed hænger tæt sammen med at børn og unge mobbes for ikke at passe ind.

Mobning er et særligt stort problem for de børn og unge, der lever i små og typisk afsides arktiske samfund. Og hvis de unge flytter til større byer, vil de blot stå overfor nye udfordringer med at få nye venner og bekendtskaber - måske langt væk fra deres egen familie.

For at komme mobningen til livs skal man starte med at skabe et trygt miljø på alle skoler, konkluderer Anna Reetta Rönkas ud fra sin forskning:

- Børn skal fra en ung alder lære at have medfølelse for hinanden, de skal respektere hinanden og skal de lære andre basale sociale færdigheder. Alle skal have lov til at udleve deres fulde potentiale uden at de bliver mobbet - det er centralt for at mindske omfanet af ensomhed, siger Anna Reetta Rönkä til Arctic Deeply.