Børn med synsproblemer bliver overset

Flertallet af børn med synsproblemer bliver ikke opdaget. Det på trods af, at der i årtier har været tilbud om gratis synsprøver.
Nick Duelund laver ikke kun synstests af skolebørn i 1. klasse. Som en del af et nyt projekt, er han ved at undersøge synsproblemer hos grønlandske børn, som går i børnehave. Foto © : Arctic Hub
25. august 2022 10:55

Har dit barn problemer med synet, er der stor chance for, at det ikke bliver opdaget.

Et omfattende grønlandsk forskningsprojekt afslører nemlig, at to ud af tre af de fem-årige børn, der har problemer med øjnene, ikke bliver opdaget i tide.

Det fortæller kommende øjenlæge og manden bag forskningsprojektet Nick Duelund, der er ph.d.-studerende og læge ved Dronning Ingrids Sundhedscenter:

Sådan er synet hos de grønlandske børn
Der er lavet synstests af mere end 500 elever i 1. klasse i hele Grønland i 2017 og 2018. Det svarer til 70 procent af årgangen. 

Resultatet viser, at cirka fem procent af eleverne har uopdaget dårligt syn.

Tre procent har allerede briller. Det betyder, at otte procent af en årgang har behov for briller, hvilket svarer til omkring 60 børn i hver årgang.

Kilde: Nick Duelund. 

- Vi har undersøgt børnene i 1. klasse. Der kunne vi se, at der var flere børn, som havde uopdagede problemer med synet. Det er jo ikke optimalt, når det er meningen, at de allerede skal være undersøgt og have fået de briller og hjælpemidler, som de skal bruge, før de starter i skole.

Derfor iværksætter Departementet for Sundhed, sundhedsvæsenet og Synoptik-Fonden nu en landsdækkende kampagne, der sætter fokus på ni tegn, som kan afsløre, om et barn har et dårligt syn.

Tilbud om synsprøve bliver ikke brugt af forældrene

Det er opsigtsvækkende, at der er så mange børn i 1. klasse, som går rundt med dårligt syn, uden at forældrene ved det.

I årtier har der nemlig været et gratis tilbud om at få foretaget en synsprøve i forbindelse med den obligatoriske børneundersøgelse, som alle børn får ved fire-årsalderen.

Skal man tro Nick Duelund, skyldes det, at mange forældre simpelthen glemmer at tage deres børn med til en undersøgelse:

Hold øje med børnene - 9 tegn på dårligt syn 

1. Klager over hovedpine 
2. Har synlig skelen, også bare en gang i mellem 
3. Virker klodsede i forhold til jævnaldrende, eller har        problemer med finmotorikken 
4. Har svært ved at sidde stille og koncentrere sig 
5. Har problemer med at se ting, der er langt væk, fx tavlen 
6. Er tydeligt generet af lys 
7. Tager ting meget tæt på, når de læser eller leger 
8. Ofte er trætte i øjnene og gnider sig i dem
9. Dækker for eller lukker det ene øje for at fokusere

Kilde: Synoptik-Fonden.

- Man kan få undersøgt sit barn, når det er fire år gammelt, hvor man blandt andet ser på deres syn. Så tilbuddet findes, men det bliver ikke benyttet særligt meget, fordi forældrene glemmer det, siger han.

Nick Duelund fortæller også, at det kan være svært at opdage, hvis et barn ser dårligt.

Nogle gange kan man se, at børnene begynder at skele eller at de klager over hovedpine, men hos langt de fleste er det usynligt, hvorfor de voksne ikke opdager problemet.

Det er håbet, at den nye kampagne vil få flere forældre til at sende deres børn til lægen, så de kan få undersøgt deres syn.

 

Foto © : Arctic Hub

Foto: Arctic Hub.

Børn med dårligt syn har det svært i skolen

Før børns skolestart er det særlig vigtigt, at deres syn bliver tjekket, da det har afgørende betydning for, om de kan følge med i undervisningen.

Har man svært ved at se, hvad der sker i klasselokalet, bliver det nemlig også sværere at bevare fokus, og det går i sidste ende ud over børns indlæringsevne og sociale liv.

Som en del af kampagnen vil der derfor blive sat plakater op på landets skoler, så lærerne også bliver opmærksomme på, om en eller flere af deres elever har synsproblemer.

- Hvis de har problemer med deres syn, så har de ofte svært ved at koncentrere sig. Og bliver problemet først opdaget, når de er begyndt i skole, så kan det være for sent at gøre noget, og de kan få varige problemer med synet, siger Nick Duelund.

Sundhedsvæsenet er klar til at hjælpe i hele landet

Ifølge Nick Duelund har sundhedsvæsenet gennem de seneste år gjort en stor indsats for, at flest mulige kan få foretaget en øjenundersøgelse på deres nærmeste sygehus.

Der er blandt andet blevet indkøbt nye apparater og maskiner, som kan lave en øjenundersøgelse, selvom der ikke er en øjenlæge til stede.

Man har også besluttet, at alle byer skal have besøg af en øjenlæge mindst én gang i år, så øjenpatienterne i byen og de omkringliggende bygder kan blive undersøgt.

I det hele taget bliver der gjort en række tiltag, så folk med synsproblemer oftere bliver opdaget:

- Vi har indkøbt nye tavler til at måle synet på børn. Dem har alle byer og bygder med mere end 60 indbyggere fået tilsendt med en instruktionsfilm, så de ved, hvordan man måler synet på børn, siger Nick Duelund.

Han er lige nu i gang med at lave et nyt forskningsprojekt, hvor han ser på øjenproblemer hos fire-årige børnehavebørn.

Indtil nu er omkring 250 børn rundt om i landet blevet undersøgt, og her tegner sig det samme billede, som ved skolebørnene, nemlig at synsproblemerne er udbredte og ubehandlede.