Aviserne mundhugges

Siden meddelelsen om chefredaktør Inga Dora Markussens opsigelse på den økomiske skrantende avis AG, er debatten om det offentliges køb af annoncer blusset op.
Skrevet af Karsten Sommer
16. februar 2011 17:37

AG's tophistorie idag handler om, hvordan Naalakkersuisut bevidst sørger for at rekruttere nye medarbejdere til det offentlige gennem danske medier og internetportaler. Og på den måde viger uden om de grønlandske aviser.

I et internt dokument, som AG er kommet i besiddelse af, kan man se Selvstyrets retningslinjer for, hvilke medier, det offentlige skal benytte, når de køber jobannoncer.

Eneste grønlandske medie i Selvstyrets "Ydelseskatalog for Stillingsannoncer", som det hedder, er ugebladet Tiu Tiu, der kun udkommer i Nuuk.

Og Sermitsiaq/AG's fremhævelse af Tiu Tiu har nu fået ugebladet til at fare i blækhuset. Jens-Jakob Lennert-Sandgreen fra Tiu-Tiu, giver sin opfattelse af situationen i en 3½ sider lang pressemeddelelse.

- Vi er træt af hvordan Sermitsiaq/AG bruger deres indflydelse på samfundet til at gavne sig selv og prøve at nedbringe Tiu Tiu, lyder et par af ordene.

Lennert-Sandgreen kritiserer aviserne for ikke at have tilpasset sig tiderne og beskylder dem for at bruge ubehagelige metoder, der tenderer ulovligheder i deres jagt på annoncører:

- Gang på gang oplever vi, at Nuuk Ugeavis (som ejes af Sermitsiaq/AG) tilbyder vores kunder annoncer til utroligt lave priser, som vi fra Tiu Tiu slet ikke kan matche. Sermitsiaqs betingelse for at give procenter, er at kunderne aldrig skal bruge Tiu Tiu til at markedsføre deres produkter eller budskab.

- Dette er stærkt konkurrenceforvridende, skriver Jens-Jakob Lennert-Sandgreen, der mener at den praksis sætter Sermitsiaqs klager over Selvstyrets krav om 60 procents annoncerabat i relief, når avisen selv tilbyder andre kunder mere end 50 procents rabat, for at kvæle en konkurrent.