Avis-krig i Nuuk

Nuuk har nu tre gratis-aviser og de kæmper allesammen for deres overlevelse.

Gratisaviserne Nuuk Ugeavis og Tiu Tiu fik en ny konkurrent i december, da trykkeriet Naqitat begyndte at udgive sin egen gratis avis Nutaat. 2012 vil vise om der er plads til alle tre gratisaviser.

Nutaat blev en kendsgerning efter at Sermitsiaq-AG og dermed Nuuk Ugeavis flyttede trykningen til Danmark og Tiu Tiu til Island. Og det var for at bevare arbejdspladserne i Naqitat ugeavisen Nutaat er kommet på gaden.

- Vi er ikke til at for at udkonkurrere Nuuk Ugeavis eller Tiu Tiu. Vi har lavet vores produkt for at bevare grønlandske arbejdspladser. Vi har 14 ansatte, som allesammen er uddannede grønlændere og vi er nødt til at finde indtjening for at bevare arbejdspladserne, siger direktør i Naqitat Sven Lyse til KNR.

Men det er bekymrede konkurrenter, der frygter det værste ved en øget konkurrence på et annoncemarked, der ikke bliver større af at der kommer en gratisavis mere.

- Det kan blive farligt for Tiu Tiu, siger ejeren af Tiu Tiu Jens-Jakob Lennert-Sandgreen til KNR, der dog ikke med sikkerhed kan sige noget om fremtiden.

- Men vi har faste udgifter til forsikring, trykning og distribution. Omkring 70 procent af vores omsætning går til trykning og distribution. Det er derfor vi har flyttet trykningen til Island for at spare penge. 2012 vil vise hvad øget konkurrence får af konsekvenser for os, forklarer Jens-Jakob Lennert-Sandgreen.

Der er også bekymring hos Sermitsiaq-AG, der har været gennem en aviskrise, der førte til fusion af de to aviser. Mistede indtægter kan gå ud over den uafhængige presse.

- I vores samfund på 56.000 indbyggere er der plads til en en tv-station og en radio-station, en nyheds-side på nettet og to aviser samt en gratis annonceavis - og det er meget vigtigt, at overskuddet fra de annoncer, der er i samfundet, går til journalistik, siger direktør i mediehuset Sermitsiaq-AG Poul Krarup til KNR.

Alle tre udgivere af gratisaviserne i Nuuk venter nu spændt på 2012, der vil vise om der er plads til alle tre.

- Vores eksistens kan ikke sikres alene af Nutaat. Vi er nødt til at finde nye kunder hele tiden og det ser fornuftigt ud og aviserne er altid velkomne til at komme tilbage. Men vi kan ikke konkurrere priser med virksomheder, der er 50 gange større end os, siger Sven Lyse.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt