Avataqs tone huer ikke Naalakkersuisoq

Avataqs mening om at Naalakkersuisuts Alcoa-redegørelse er manipulerende og mangelfuld tiltaler ikke naalakkersuisoq på området. Han mangler dokumentation for angrebspunkterne,
12. november 2010 16:46

Grønland løber fra sit etiske ansvar i Alcoa-spørgsmålet, lød det igår aftes fra Grønlands Natur & Miljøforening, Avataq. Formand Mikkel Myrup mener, at Naalakkersuits Alcoa-redegørelse er så manipulerende og mangelfuld, at det ligefrem er et demokratisk problem. Og den ordlyd tiltaler ikke naalakkersuisoq på området, Ove Karl Berthelsen - der dog gerne vil diskutere Avataqs anklagepunkter.

- Jeg mener ikke, politikerne får de oplysninger, de skal have for at tage de her meget vigtige beslutninger på et oplyst grundlag. Jeg mener oplysningerne er manipulerede og et skønmaleri af aluminiumsindustrien. Og det er et demokratisk problem, lød det fra Avataqs formand, Mikkel Myrup igår.

I den pressemeddelelse, som Avataq forleden sendte ud, er ordlyden hård, og Myrup kalder bl.a. embedsmandsværket for stærkt politiserende.

- Jeg synes, det er meget beklageligt, at vi har en ellers udmærket NGO-organisation, som vi meget gerne så have en god dialog med. Men det er lidt svært at tage det alvorligt, når man sådan farer op og kritiserer hele systemet på den måde. Og jeg mangler meget dokumentation for Avataqs angrebspunkter, og dem så jeg gerne, at vi diskuterede på en mere civiliseret måde, lyder naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsens kommentar til det.

Avataqs primære angrebspunkt er, at aluminiumsproduktion i sin helhed er forbundet med en række skadelige konsekvenser for både mennesker og miljø. Men Grønland undskylder sig med, at de dele af fremstillingsprocessen foregår i udlandet. Og den går ikke, mener Avataq:

- Hvis man siger ja til en aluminiumssmelter, må man også tænke på de konsekvenser, de har - og ikke kun her i landet, men også andre steder i verden, fordi det som sagt er en industri, som består af flere led, der hænger sammen, siger Mikkel Myrup.

Men debatten er langt fra slut, siger Ove Karl Berthelsen til sit forsvar. Redegørelsen er kun et skridt på vejen:

- Det er bare en del af et arbejde, vi er igang med. Og vi er allerede godt igang med VVM-undersøgelserne. Der vil vi forholde os meget mere konkret til, der også skal tage spørgsmålet om midlertidig udefrakommende arbejdskraft op og alle de etiske spørgsmål, der vedrører en potentiel samarbejdspartner.

VVM-undersøgelserne, som Ove Karl Berthelsen nævner, er den miljøkonsekvensvurdering, som Alcoa står for at udarbejde via et eksternt firma, og som altså ikke er færdig endnu.

Men hvad er egentlig Ove Karl Berthelsens egen holdning til spørgsmålet om Alcoas måske skadelige aktiviteter i andre lande?

- Det er et spørgsmål, som vi hele tiden arbejder hen imod at få en fuld afklaring på. Ikke kun ud fra nogle rygtedannelser, men ud fra faktuelle ting. Og hvis der er hold i det, der siges, så skal det på bordet, før vi i det hele taget kommer ud og debatterer det fra Naalakkersuisut. Vi har forstået signalet, og vi er ikke tilbageholdne med at arbejde videre med det, siger naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen.