Avataq: Nu må vi have debat om Alcoa

Det nye landsstyre er gennem koalitionsaftalen forpligtet på en mere kritisk tilgang til aluminiumsprojektet, mener Grønlands natur og miljøforening, Avataq.
18. juni 2009 09:39

Grønlands natur- og miljøforening Avataq håber på, at det nye landsstyre vil sikre en ordentlig debat om Alcoas store planlagte aluminiumsprojekt ved Maniitsoq. Den debat har foreningen nemlig savnet indtil nu, siger formanden Mikkel Myrup.

- Den version, som det afgåede landsstyre gennem Greenland Development har givet af miljøaspekterne, stemmer ikke overens med virkeligheden. Der er simpelthen tegnet et glansbillede.

Mikkel Myrup finder Greenland Developments rolle i projektet meget problematisk. Han mener, at de grønlandske skatteydere reelt finansierer videreformidlingen af aluminiumsindustriens ensidige og romantiske udlægning af de miljømæssige belastninger. Avataq har derfor flere gange efterlyst en politisk uafhængig instans til at beskæftige sig med de etiske og miljømæssige problemstillinger. For eksempel har de grønlandske miljøovervejelser slet ikke omfattet det første led i aluminiumsproduktionen, altså udvindingen af råstoffet bauxit.

Avataqs formand, Mikkel Myrup, har også hæftet sig ved det menneskesyn som den nye landsstyre har skrevet ind i sin koalitionsaftale. Og det stemmer ikke særlig godt overens med, hvordan aluminiumsindustrien agerer i 3. verdenslande, siger han.