Avataq: Informationen er manipuleret og mangelfuld

Grønlands natur og miljøforening mener, at redegørelsen fra Naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen om Alcoas aluminiumsprojekt, herunder også den strategiske miljøvurdering er ubrugeligt.
11. november 2010 15:03

I går fremlagde Naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen sin redegørelse om aluminiumsprojektet, herunder den strategiske miljøvurdering - den såkaldte SMV, der længe har været undervejs.

Men står det til Grønlands natur og miljøforening Avataq, kan den ikke bruges til noget som helst. Informationen er manipuleret og mangelfuld, og det er derfor uansvarligt at bruge den som beslutningsgrundlag, lyder det fra foreningen.

- Jeg mener ikke, politikerne får de oplysninger, de skal have for at tage de her meget vigtige beslutninger på et oplyst grundlag. Jeg mener oplysningerne er manipulerede og et skønmaleri af aluminiumsindustrien. Og det er et demokratisk problem. udtaler Avataqs formand Mikkel Myrup.

Ser man nemlig på den samlede proces, er aluminium et af de mest miljømæssige belastende metaller, man kan fremstille, siger Myrup. Det er navnlig de skadelige virkninger ved udvinding af jordarten bauxit og ved raffineringsprocessen, som han skyder på - dele af processen, der foregår i udlandet.

- Vi har eksempler fra Australien, hvor et par Alcoa-raffinaderier har udledt stoffer, som har været til skade for de mennesker, der bor omkring raffinaderierne. De mennesker, som er blevet ramt af de her stoffer, lider af forskellige former for kræftsygdom, allergier osv. Det har Alcoa fået store bøder for, samtidig med at de siger, at de er underlagt verdens strengeste regelsæt, og at der ikke er noget galt og ikke er noget farligt i de stoffer, de leder ud, siger Mikkel Myrup.

Og det giver et billede af en industri, der er skruppelløs, når det gælder den information, de vælger at give:

- Det giver et indtryk af, hvordan den her industri opererer. Der er jo ingen grænser for, hvad man vil sige for at få projekter til at se gode ud, før man går i gang med dem.

Myrup mener, at man her i Grønland undskylder sig med, at de skadelige dele af fremstillingsprocessen ikke kommer til at foregå her i landet. Og dermed løber man fra sit ansvar.

- Hvis man siger ja til en aluminiumssmelter, må man også tænke på de konsekvenser, de har - og ikke kun her i landet, men også andre steder i verden, fordi det som sagt er en industri, som består af flere led, der hænger sammen, slutter Mikkel Myrup.

I en pressemeddelelse skrev Avataq forleden, at de mener, Naalakkersuisut bør stille projektet i bero.

- En uændret fortsættelse vil være det hidtil største overgreb på vores demokrati, udtaler Myrup i pressemeddelelsen.

Det har i dag desværre ikke været muligt at indhente en kommentar til sagen fra Naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen.