Avataq: Find nye steder at hente vand

Befolkningsvækst og øget trafik øger presset på vandsøerne, der risikerer at blive forurenet. Politikerne må derfor planlægger nye vandforsyningsløsninger, mener miljøforeningen Avataq.
Skrevet af Jens Thorin
11. juni 2010 11:39

- Flere steder vokser byerne ud og rundt om vandforsyningerne, og trafikken bliver kraftigere og kraftigere, siger Avataq's formand Mikkel Myrup.

I Ilulissat er der givet dispensation til, at pistemaskiner kan køre inden for vandindvindingsområdet.

I Sisimiut er der etableret en såkaldt transportkorridor ved vandsøen, hvor snescootere, hundeslæder og pistemaskiner har lov til at køre.

Eksperter har til KNR udtalt, at det kan det blive meget dyrt for Nukissiorfiit, hvis der sker en forurening i vandsøen i Sisimiut. Man skal pludselig skaffe vand et andet sted fra, og der vil muligvis gå lang tid, før der er vand til borgerne i Sisimiut.

- En dispensation er en midlertidig løsning, som ikke er langtidsholdbar. Mit råd til politikerne er, at de begynder at tænke på alternative vandforsyninger de steder, hvor de lokale vandforsyninger er under pres, siger Mikkel Myrup.

Presset vil vokse i takt med at byerne og forbruget af vand vokser, og derfor er landspolitikerne nødt til at tænke langsigtet.

Selvom det bliver dyrt for samfundet, er det derfor nødvendigt at finde nye løsninger med hensyn til rent vand til borgerne.

- Når det gælder infrastruktur, drejer det sig altid om meget store beløb, men ikke desto mindre, vil det være nødvendigt at investere i det her, fordi problemer bliver ikke mindre i fremtiden, siger Mikkel Myrup, formand for miljøforeningen Avataq.