Avannaata Qimussersua vil på finansloven

Den landsdækkende hundeslædeorganisation, KNQK, vil have hundetransport på finansloven frem for i dag, hvor kommunerne ser meget forskelligt på, om man vil yde tilskud til den omkostningstunge transport til det årets største løb, mesterskabet Avannaata Qimussersua.
Skrevet af Jette Andersen
18. marts 2012 10:56

- Hvis vi i Grønland skal holde fast i og bevare landsdækkende hundeslædevæddeløb, så har sporten brug for fast økonomisk hjælp, siger formand for den landsdækkende hundeslædeorganisation KNQK, Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattuffiat, Mikkel Jeremiassen.

Han foreslår derfor at få hundetransport på finansloven, hvor Selvstyret og kommunen deler udgifterne. For ud over at man i dag kan søge tilskud hos kommunen, så siger Mikkel Jeremiassen, at den eneste anden mulighed er tips og lotto-midler, som de søger stort set hvert år.

Og det er dyrt at være deltager i hundeslædevæddeløbet Avannaata Qimussersua. I år ventes startfeltet således at måtte undvære ellers kvalificerede spand fra blandt andet Tasiilaq, fordi de ikke ser ud til at kunne skaffe de mange penge til transport af hundene og slæderne.

For Tasiilaqs vedkommende har Kommuneqarfik Sermersooq givet afslag på ansøgningen fra de tre kuske fra øst, og da den lokale forening ikke kan hjælpe økonomisk, så må de blive hjemme.

Hovedstadskommunen argumenter sit afslag med, at den knap halve million kroner, det ville koste at yde fuldt tilskud, kan bruges på at sende et forholdsmæssigt stort antal andre idrætsudøvere til mesterskaber rundt omkring i landet. Men kommunerne ser altså vidt forskelligt på spørgsmålet. I nord støtter Qaasuitsup Kommunia i år deltagere i Avannaata Qimussersua med 65 procent af deres transportudgifter - ligeledes godt en halv million kroner.

Og den landsdækkende hundeslædeorganisation, KNQK, er altså træt af, at kommunernes forskellige syn på støtten til hundeslædesporten. Allerede nu kunne organsiationens ønske om at få en plads på finansloven, se ud til at have nået landspolitikerne.

Kortfattet meddeler Kulturudvalgets formand, IAs Jane Petersen, således, at man på et møde i morgen i hvert fald har Avannaata Qimussersua på dagsordenen.

Fra landsorganisationens side mener formand Mikkel Jeremiassen, at argumentet er klart.

- Hundeslædevæddeløb har lange traditioner, der gør, at man bør være berettiget til solid offentlig støtte. Sporten er simpelthen bevaringsværdig, lyder det.

Hundeslædevæddeløbet Avannaata Qimussersua vil foregå d. 31. marts og der er forventet 43 hundespande.

KNI har før i tiden været sponsor for hundeslædevæddeløbet.