Foto: Simon Uldum

AVALAK: Fremdriftsreformen kan presse grønlandske studerende ud

Grønlandske studerende i Danmark skal have dispensation fra fremdriftsreformen i Danmark. En reform, der skal få de studerende hurtigere igennem studierne. Det mener studenterforeningen AVALAK, som får opbakning fra flere partier herhjemme.

Den 1. august sidste år trådte første del af den såkaldte Fremdriftsreform i kraft hos danske uddannelsessteder.

Reformen har som mål at få de studerende til at fuldføre deres uddannelse så hurtig som muligt. Helst inden for den normeret tid - og gerne hurtigere.

Men det kan være en udfordring for flere grønlandske studerende, siger formanden for Avalak, Bjørk Lange Kristensen.

- Ofte har de grønlandske studerende brug for lidt længere tid til at færdiggøre deres studier. Enten fordi de har nogle ekstra udfordringer omkring det sproglige eller det kulturelle ved at bo i Danmark.

Straffen for at blive færdigt med en uddannelse senere end 6 måneder efter den normeret tid, er ifølge reformen, at man mister sin SU.

En hårdere sanktion er, at den studerende helt bliver smidt ud af studiet, hvis den studerende ikke opnår de krævede ECTS-point. Point, som bliver givet ud fra hvert semester og eksamen.

 

Risikerer at miste SU eller studieplads

Og det har vakt kritik fra både danske og nu også grønlandske studerende:

- Der bliver skruet op for tempoet, og man har ikke mulighed for at sætte tempoet i ens uddannelse ned, hvis man har brug for lidt ekstra tid til at tag et fag, man måske har haft lidt svært ved. Og der kan være konsekvenser, som at du mister din SU eller i værste fald bliver smidt ud af studiet, hvis du kommer tilstrækkeligt bagud.

Derfor mener foreningen, at der bør indføres en dispensation for grønlandske studerende, der på grund af sproglige eller kulturelle udfordringer ikke kan gennemføre studiet inden for normeret tid.

Noget, som bl.a. Siumut - her ved Folketingskandidat Martha Abelsen - i en valgdebat på KNR TV bakker op om:

- Der MÅ være en dispensationsmulighed - jeg siger ikke for alle - men muligheden skal være der for dem, der har brug for det uden at blive smidt ud det sidste halve år eller det sidste år.

I samme valgdebat erklærede også Aaja Chemnits Larsen fra Inuit Ataqatigiit og Rasmus Dalgsgaard Andernsen fra Demokraterne sig villige til at arbejde for en dispensation for grønlandske studerende, der risikeres at blive ramt af Fremdriftsreformen.

Noget, som de nuværende folketingsmedlemmer fra IA og Siumut også har haft på dagsordenen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt