Atassut om bedragerisag: Hun kunne godt have nævnt det

Selvom Aleqa Hammonds dom fra 1996 i en politisag om økonomisk bedrageri i dag er forældet, burde hun have nævnt den, mener Gerhardt Petersen.
28. oktober 2013 10:25

Atassuts Gerhardt Petersen bakker op om lørdagens kritik fra gennemsigtighedsorganisationen Transparency Greenland.

Kritikken kommer på et tidpunkt, hvor Siumut skal holde sig gode venner med den koalitionspartner, partiet har tilbage, Atassut.

- Jeg er enig med Transparency om, at hun officielt skulle have informeret sine nærmeste samarbejdspartnere om den sag, lyder det fra partiformanden.

I midthalvfemserne betalte Aleqa Hammond syv gange - i alt 5.100 kroner - uden at have nogen penge på sin bankkonto i Grønlandsbanken. I to måneder betalte hun altså med et spærret hævekort fra en lukket bankkonto. Det kunne kun lade sig gøre, fordi hun brugte sit plastickort i Hotel Godthåbs fluesmækker, som ikke kunne "sladre" til personalet.

- Det er selvfølgelig en kedelig sag, er Gerhardt Petersens holdning til sagen.

Sagen som Aleqa Hammond i midten af halvfemserne, hvor hun arbejdede i Greenland Tourism, selv tilstod og blev dømt for. Men selvom hun burde have været mere åben om den i dag forældede kriminalsag, så påvirker det ikke Atassuts politiske opbakning til Naalakkersuisut-formanden.

- Vi støtter hende fuldt ud som formand for Naalakkersuisut, siger Gerhardt Petersen.

Formanden for det tidligere koalitionsparti Partii Inuit lægger vægt på, at Aleqa Hammond, efter Berlingskes henvendelse op til weekenden, selv har skrevet om sagen på sin Facebook-side, og at hun lørdag i en pressemeddelelse beklager sin pengehåndtering tilbage i 1995:

- Det er vigtigt, og vi tager det til efterretning, starter Nikku Olsen.

- Og så arbejder Aleqa Hammond jo som folkevalgt. Det er hendes menneskerettighed, og det skal vi respektere, siger Nikku Olsen.

Han mener i øvrigt ikke, det er hans rolle at vurdere, om sagen bør have konsekvenser for Aleqa Hammond:

- Jeg er ikke dommer. Det er op til vælgerne eller retten, så dem må du rette henvendelse til.

Demokraternes formand, Jens B. Frederiksen mener, at bedragerisagen først og fremmest er en moralsk vurderingssag mellem Aleqa Hammond og Siumuts egne vælgere.

Frederiksen husker på, at Aleqa Hammond blev erklæret valgbar til Inatsisartut i foråret på trods af sin historik med politiet. Det er det, der er vigtigst for ham. Bedragerisagen, som i dag er forældet, spiller ikke nogen rolle for Demokraternes samarbejde med Naalakkersuisut i dag, siger han.