Atassut og SIK bekymret over stigning i brændstofpriser

Koalitionspartneren i Naalakkersuisut - Atassut, kom straks i går på banen med et paragraf 37-spørgsmål, hvor de efterlyser Naalakkersuisuts holdning til prisstigningerne på brændstof. Og også SIK-formand Jess G. Berthelsen undrer sig, og kræver kompensation til sine medlemmer.
Skrevet af Karsten Sommer
02. august 2014 17:20

Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne, har fra og med i går hævet deres priser på brændstof. Det gælder diesel, benzin, petroleum og flybrændstofferne JET A-1 samt AVGAS.

Prisstigningen er en direkte følge af Polaroil A/S’ udmelding om nye priser fra i går.

- Det er praksis, at Mittarfeqarfiits priser retter ind efter udsvingene i verdensmarkedspriserne, skriver kommunikationschef i Mittarfeqarfiit, Hans Henrik Lichtenberg.
 
AirGreenland har endnu ikke meldt ud hvordan pristigningerne kommer til at påvirke deres priser.

Men koalitionspartneren i Naalakkersuisut - Atassut, kom straks i går på banen med et paragraf 37-spørgsmål, hvor de efterlyser Naalakkersuisuts holdning til prisstigningerne.

De spørger blandt andet om Naalakkersuisut, som ejer af Polaroil, ikke kunne have grebet ind og forhindret prisstigningerne på brændstof? Eller om Naalakkersuisut eventuelt agter at pålægge Polaroil at nedsætte priserne til det tidligere niveau igen?

Det bekymrer særligt Atassut at prisstigningerne vil ramme lavindkomstgrupperne i bygder og yderdistrikter, da hovedparten af boligerne i de områder opvarmes med olie, skriver partiet i deres begrundelse for paragraf-37-spørgsmålet til Naalakkersuisut.

Formanden for SIK, Jess G. Berthelsen vil også vide hvorfor brændstofpriserne er forhøjet så meget og han gør i en pressemeddelelse opmærksom på, at verdensmarkedspriserne for olie i disse dage ikke er blevet markant dyrere og kun svinger en lille smule op og ned.

SIK formanden vil også vide, om Naalakkersuisut har godkendt den efter hans mening alt for høje prisstigning.

- Hvis Naalakkersuisut har en finger med i spillet, må de sætte priserne på nødvendige dagligvarer ned for at opretholde købekraften. Ellers kan man ikke bruge de indgåede overenskomster til noget som helst, skriver SIK formanden Jess G. Berthelsen i sin pressemeddelelse.