Atassut-formand vil vise sit værd

Efter hård kritik fra baglandet erklærer Gerhardt Petersen nu, at han er klar til at trække sig som leder af Atassut, hvis partiet ikke forbedrer den miserable opbakning ved de seneste valg. Men før vælgerne har talt, går Gerhardt Petersen ingen steder.
Skrevet af Mads Fisker
11. februar 2011 16:48

- Jeg vil da meget gerne vejes og vurderes efter næste valg. Hvis resultaterne er værre, end dem vi fik sidst, vil det nok være naturligt at træde tilbage, siger Gerhardt Petersen og erklærer i samme ombæring, at resultatet skal være bedre end blot status quo.

I går sammenlignede politisk kommentator Jakob Janussen krisen i Atassut med den i det Konservative Folkeparti i Danmark. Her valgte formanden at trække sig i et valgår efter slet og ret at have erkendt, at hendes person ikke kunne rejse partiet.

Den konsekvens har Gerhardt Petersen altså ingenlunde tænkt sig at drage. Og han svarer kort og godt "ja" på spørgsmålet, om han har, hvad der skal til for at skabe bedre resultater for Atassut ved valg til kommunalbestyrelserne og Inatsisartut, hvor han selv erklærer at gå benhårdt efter at få et sæde ved næste valg.

Men samtidig slutter partiets organisatoriske næstformand, Hans Lyberth, sig nu til afgående politisk næstformand Steen Lynges kritik af formandens håndtering af sagen om Atassuts forslag til forårssamlingen. De blev som tidligere fortalt alle forkastet af formandsskabet, da de ikke var tilstrækkeligt gennemarbejdede.

- Jeg er utilfreds med, at han ikke har inddraget Steen Lynge og mig i arbejdet med at få lovforslagene klar og så vælger at placere skylden for, at vores forslag ikke blev godkendt, hos hele bestyrelsen, siger han til Radioavisen.

Sagen blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for Steen Lynge, der i forgårs valgte at forlade partiets hovedbestyrelse. Hans Lyberth bliver, men han ønsker stærkere og mere ansvarligt lederskab fra Gerhardt Petersens side.

- Jeg er bekymret for Atassuts fremtid, hvis ikke formanden laver om på sin måde at lede partiet på. Vi skal også tænke på Atassuts ansigt udadtil og på at vinde befolkningens tillid og stemmer, siger han.

Gerhardt Petersen forsikrer, at han tager både sagen og den nuværende situation alvorligt og vil gøre sit bedste for, at bestyrelsen fremover vil blive inddraget i højere grad.

Og han er forundret over, at de to næstformænd har valgt at lufte deres kritik offentligt, da de ifølge formanden aldrig har konfronteret ham personligt med deres utilfredshed med hans ledelse.

- Bølgerne kan gå højt, når vi diskuterer politik, men min ledelsesstil har de aldrig kritiseret over for mig, så jeg er overrasket over at få den overbragt igennem pressen, siger Gerhardt Petersen.

Han blev valgt som formand for Atassut ved partiets landsmøde i august 2009 få måneder efter det seneste valg til Inatsisartut, hvor partiet i dag blot er repræsenteret af Siverth K. Heilmann og Knud Kristiansen. Næste valg til Inatsisartut vil således senest blive afholdt sommeren 2013.