Atassut afviser aftale med IA og Demokraterne

22. september 2005 15:11

IA og Demokraterne holder alle muligheder åbne i morgen, når Landstinget mødes for at tage stilling til et valg den 22. november.

Men for at de to partier kan gøre noget som helst, kræver det opbakning fra Atassut. Og det får de ikke, ifølge Atassuts formand Finn Karlsen.

- Vi har ikke ændret holdning, for vi ønsker, at der bliver udskrevet valg, siger formand for Atassut, Finn Karlsen.

Dermed afviser han, at Atassut går sammen med IA og Demokraterne i morgen om at danne et flertal udenom Siumut.

Både IA og Demokraterne er ellers åbne over for alle muligheder, når Landstinget i morgen mødes til en ekstraordinær samling for at godkende Landsstyreformand, Hans Enoksens ønske om et valg og en midlertidig finanslov.

Ifølge Grønlands Arbejdsgiverforening, der har nærlæst reglerne, kan et flertal i Landstinget nemlig beslutte at danne en ny koalition og for eksempel få godkendt en finanslov.

Demokraterne er meget opsatte på at få et finanslovsforlig på plads, inden der skal være valg, men det kræver som sagt Atassuts medvirken for, at der er flertal udenom Siumut.

Til det siger Finn Karlsen:

- Det er kommet frem, at der er forhandlinger om finanslovsforslaget, og at vi er enige med demokraterne og IA, men det er ikke sandt.

- Vi har overhovedet ikke haft kontakt til de to partier i forbindelse med finanslovsforhandlingerne – kun med Landsstyret.

Finn Karlsen påpeger, at et finanslovsforslag ikke kan færdiggøres på en dag, og derfor undrer det ham, at det overhovedet er kommet på tale, at de tre partier skulle være på vej mod et forlig.

- I morgen skal vi godkende en midlertidig finanslov, og først efter valget kan vi godkende den endelige finanslov, lyder det fra Finn Karlsen.