Askeskyen lukker grønlandsk luftrum

Askeskyen fra den islandske vulkan Grimsvötn har nemlig stort set lukket for alle flyvninger i grønlandsk luftrum og Nordatlanten. Kun enkelte flyvninger i Sydgrønland ventes gennemført i løbet af i dag.
27. maj 2011 05:13

Det grønlandske luftrum blev i går erklæret  for flyveforbudszone, og det kommer til at berøre Air Greenland og en række andre luftfartsselskaber.      

Situationen er fortsat uoverskueligt. Air Greenland har derfor været nødsaget til at aflyse alle flyvninger på grund af høje koncentrationer af aske over Grønland og  Nordatlanten.

Tæt på 1000 passagerer og 20 tons fragt er direkte berørt af situationen.

Air Greenland er klar til at gennemføre ekstra flyvninger i weekenden for at bringe passagerer og fragt hurtigst muligt frem. Prognosen for weekenden ser flyvemæssigt lovende ud, mens der altså er aktuelle flyveforbud i dag.

Air Greenland understreger, at sikkerheden for passagererne og flyene kommer i første række, og derfor er det udelukket at flyve. Selskabet er i konstant dialog med myndighederne samt producenterne af selskabets fly omkring hvad, der er sikkerhedsmæssigt muligt.

Det forventes at der efter middag kan flyves lokalt i Sydgrønland samt fra Narsarsuaq til Nuuk.

Air Greenlands kommercielle  direktør Christian Keldsen understreger i dag, at der har været kigget på alle alternative, men hverken Canada eller Island har åbnet for muligheder.  

- Vi kan ikke flyve dobbeltrotationer eller indleje en atlantmaskine lørdag, da passagererne er spredt i hele Grønland og vi kun har en begrænset flåde at flyve passagerer og fragt rundt med indenrigs. Vi forventer derfor at flyve både lørdag og søndag, forudsat askeskyen tillader det. Vi må derfor endnu en gang bede vores passagerer udvise tålmodighed, tilføjer Christian Keldsen.

Askeskyen har bevæget sig ind over store dele af Nordatlanten,  og vestkysten  - fra Nuuk og nordover - er lukket inde i skiftende koncentrationer af aske.

Air Greenland kontakter berørte passagerer omkring deres nye rejseplaner.