Aske kan brede sig til Europa

Aske fra den massive røgsky, der er udløst af et vulkanudbrud i Island, kan brede sig til dele af Europa i næste uge, men eksperter siger, at de fortsat håber, at konsekvenserne for flytransporten vil blive begrænset.
Skrevet af Naimah Hussain
22. maj 2011 18:50

Udbruddet i Islands mest aktive vulkan Grimsvötn har idag ramt Island, der har lukket sit luftrum.

En tyk sky af aske blokerede for dagslyset i byer og landsbyer ved foden af den isbræ, hvorunder vulkanen ligger.

Udbruddet er meget kraftigere, end det udbrud fra en anden islandsk vulkan, der lukkede det europæiske luftrum i seks dage i fjor.

Asken fra Grimsvötn kan nå det nordlige Skotland ved middagstid tirsdag.

- Andre dele af Storbritannien, det vestlige Frankrig og det nordlige Spanien kan blive ramt torsdag eller fredag, hvis vejret fortsætter som nu, siger meteorologer.

Andre eksperter vurderer dog, at konsekvenserne for flytrafikken denne gang bliver mere begrænset, da aksepartiklerne er større og derfor falder ned, inden de breder sig over et større område.

- Asken kan føre til nogle forstyrrelser, men kun i en begrænset periode og kun i et begrænset område, siger professor Magnus Tumi Gudmundsson fra Islands Universitet.

- Vi ser tegn på, at udbruddet er ved at tage af i styrke, men det er stadig kraftigt, siger Gudmundsson, der tilføjer, at der er tale om det kraftigste udbrud i vulkanen siden 1873.

Islands meteorologiske institut siger, at røgskyen søndag faldt til en højde på 10 til 15 kilometer mod en højde på 25 kilometer lørdag.

Gudmundsson siger, at vindretningen er anderledes end i fjor, og at asken derfor fortrinsvis vil falde i og omkring Island.