Asii medbragte is til 80 borgmestre

Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Chemnitz Narup, holdt i dag tale for borgmestre fra 80 af verdens storbyer, samlet til klimatopmødet i København.
Skrevet af Karsten Sommer
15. december 2009 16:48

Borgmesteren havde medbragt et stort stykke is til mødet, for at illustrere den smeltende is. Isen, som lå foran Asii Chemnitz Narup under hendes tale, var taget op fra havet ud for Nuuk, og transporteret til Danmark. Den usædvanlige hilsen fra Arktis vakte stor opsigt blandt de mange borgmestre, fortæller sermersooq.gl

Borgmestrene er samlet, fordi verdens storbyer står for 80 procent af den samlede CO2 udledning og byerne derfor har et særligt ansvar for at gøre noget ved klimaforandringerne.

Asii Chemnitz Narups hovedbudskab var, at Grønland er et kæmpe land med en lille befolkning og enorme ressourcer. Hun fokuserede i sin tale både på de muligheder og de hindringer, som klimafordringerne bringer til Arktis.

Blandt andet fortalte hun om de giftstoffer fra industrilandene i Europa og USA, som ophobes i Grønlands traditionelle fødekilder, såsom sæler og hvaler.

Men fortalte også om Grønlands vandkraft og de enorme mængder af rent drikkevand, som findes her. Resourcer som hele verden kan få gavn af, og sikre en global bæredygtig fremtid, sagde hun.

Talen vakte stor opsigt blandt de 80 borgmestre og de mange pressefolk, der fulgte mødet, fortæller sermersooq.gl.