Asii: Har du glemt Sermersooq, Siverth?

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Asii Chemnitz Narup undrer sig stærkt over, at Naalakkersuisut udelukkende planlægger at bygge alsidige boliger i Sisimiut, Ilulissat og Qaqortoq, når nu det er i Nuuk, at der beviseligt er størst behov.
Skrevet af Simon Uldum -
04. marts 2014 10:15

Kan det virkelig passe, at Nuuk bliver forbigået? Det giver ingen som helst mening, hvis det er rigtigt, spørger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup i en pressemeddelelse.

Naalakkersuisoq for Boliger har afholdt et pressemøde, hvor han beskrev udfordringerne på boligområdet. Det fremgik tydeligt, at behovet for renovering klart var størst i Kommuneqarfik Sermersooq, og at Naalakkersuisut vil bygge og renovere efter behov.

Alligevel blev Kommuneqarfik Sermersooq totalt forbigået, da talen faldt på byggeri af alsidige boliger. Det vækker undren hos borgmesteren.

- Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at Naalakkersuisoq for Boliger fremlægger en række konkrete tal, der entydigt viser, at behovet for renovering er klart størst i Kommuneqarfik Sermersooq, hvorefter han kommer med et forslag om at bygge alsidige boliger i alle andre kommuner end netop Kommuneqarfik Sermersooq. I min verden giver det ingen mening, siger Asii Chemnitz Narup.

Og der er ikke noget at sige til, at borgmesteren undrer sig. Der er nemlig ikke kun et stort renoveringsbehov i Sermersooq – ventelisterne til en bolig i kommunen er også meget lange.

Alene i kommunens eget boligselskab Iserit er der i øjeblikket 2.039 borgere, der aktivt venter på en bolig. Heraf er der hele 1.639 i Nuuk by alene. Hertil skal lægges de mange borgere, der er skrevet op i INI A/S.

- Der er med andre ord et alarmerende behov for boliger i Kommuneqarfik Sermersooq, og det hænger ganske enkelt ikke sammen, når Naalakkersuisoq for Boliger på den ene side siger, at man vil bygge, hvor der er behov, hvorefter han på den anden side foreslår, at der ikke skal bygges alsidige boliger i Nuuk. Jeg håber virkelig, at der er tale om en forglemmelse, udtaler Asii Chemnitz Narup og fortsætter:

- Derudover er det samtidig vigtigt at forholde sig til, at der både i Grønland og resten af verden er en klar urbaniseringstendens. Det betyder selvsagt, at boligpresset på Nuuk fremover bliver endnu større end i dag, og det samme vil gøre sig gældende i Tasiilaq, der er Kommunens hovedby på Østkysten.”

Når det er sagt, ser borgmesteren frem til den kommende analyse af hele boligområdet, herunder forslag til hvordan husstande med lavere indkomster skal kunne klare huslejeudgifterne.

- Jeg tror ikke, at analysearbejdet vil ændre grundlæggende på det faktum, at det er i Kommuneqarfik Sermersooq, at behovet for renovering og boligbyggeri er størst, men jeg bakker op om, at analysearbejdet skal udføres. Dog finder jeg det ærgerligt, at analysen først er færdig i 2015, da det efter min mening kun kan gå for langsomt med at få vores offentlige boligmasse op på et tidssvarende og sundhedsmæssigt forsvarligt niveau. Jeg opfordrer til, at vi mødes og taler om, hvordan der skal prioriteres mellem renovering og nybyggeri, samt hvor der geografisk skal bygges, slutter Asii Chemnitz Narup.