Asier kan ikke mætte mundene i Kullorsuaq

Kun sodavand, mælk og syltede asier er, hvad der kan købes i Pilersuisoq i Kullorsuaq, fortæller bygderådsformanden i Kullorsuaq og medlem af kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup kommunea, Themothæus Petersen til KNR.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
11. juni 2011 15:50

Det forsyningsskib, der er længe ventet af beboerne i Kullorsuaq, nord for Upernavik og som kommer med livsnødvendige varer til bygden, er strandet 30 kilometer syd for bygden på grund af storisen.

Bygden har manglet livsnødvendige varer siden april. Den eneste forbindelse til omverden har været helikopteren, men den kommer kun med få varer, da det er dyrt for Pilersuisoq at forsyne bygden på den måde, tror Themothæus Petersen.

- Siden marts har der ikke være livsnødvendige varer i butikken. Kun få ting er fløjet med helikopteren, men bliver hurtigt udsolgt. Og det er kun få folk, der kan købe dem. Pilersuisoq har nok tænkt, at det er for dyrt at transportere med helikopter og trøster os med, at der allerede den 10 juni skulle komme med et skib med fødevarer, siger Themothæus Petersen.

For at skolebørn kan spise før de går i skole, har nogle af bygdens beboere afleveret morgenmad til dem der trænger mest.

- Den smule vi ellers sparede på af mad, har vi afleveret til børnefamilier som trænger mest til det. Vores familier i Upernavik har sendt en pakke rugbrød med helikopter til os, og det er hvad vi har til pinsedagene, siger bygderådsformanden i Kullorsuaq, Themothæus Petersen.

Ifølge ham bør de ansvarlige sørge for at finde en løsning, for at det ikke skal gentage sig i fremtiden, fordi det går ud over børnene i bygderne. I Nuussuaq, syd for Kullorsuaq, har de samme problemer med fødevarermangel, siger Thimotæus Petersen.

Skibet Pajuttaat er strandet 30 kilometer syd for Kullorsuaq, og kan ikke sejle videre. Themothæus Petersen har snakket med bestyreren for Pilersuisoq i Kullorsuaq som var igang med at finde ud af, hvordan de kan få transporteret de livsnødvendige varer til bygden. De folk, der har en snescooter til rådighed, har henvendt sig til Pilersuisoq for at hjælpe til.

Medlem af Naalakkersuisut, Jens B. Frederiksen, der er ansvarlig for forsyningsområdet, skriver i en meddelelse, at han er berørt af situationen, og at Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik følger situationen tæt i samarbejde med KNI, Royal Arctic Line og Air Greenland.