Arktisk slagsmål om et skib

Norge og Nunavut er nu havnet i lidt af et slagsmål om skibet MAUD, der blev brugt til at udforske det arktiske hav for over 90 år siden.
21. juli 2011 12:17

Den legendariske norske polarforsker, Roald Amundsen, var den første til at sejle igennem nordvestpassagen og senere i årene omkring 1920 sejlede han også i nordøstpassagen, blandt andet for at udforske det arktiske hav.

Et af de skibe han sejlede med hed Maud, men efter at have sejlet i nogle år, skruede det sig fast i isen ved Alaska. Og selv om Amundsen var en af Norges største arktiske helte, havde han mange finansielle problemer og til sidst blev skibet konfiskeret for at Amundsens kreditore kunne blive betalt.

Senere blev skibet, Maud, solgt til det canadiske handelsselskab, Hudson Bay, der brugte skibet som en flydende butik og handlesstation, indtil det endte sine dage på bunden af Cambridge Bay i Nunavut i 1930.

En gruppe i Norge vil nu havde skibet tilbage til Amundsens hjemegn og her bygge et museum op rundt om det. Og selv om skibet stadigvæk ligger i Cambridge Bay, ejes det faktisk af kommunen Asker i Norge, som for tyve år siden købte det fra Hudson Bay-handelsselskab for så lidt som en enkelt dollar. MEN ejerskab er ikke nok. En såkaldt kultur-eksporttilladelse mangler stadig.

Den ønsker indbyggerne i Cambridge Bay for enhver pris at forhindre. Her er nu oprettet en komité til at kæmpe for, at skibet bliver erklæret for et canadisk historisk monument, så det dermed ikke kan udtages af landet.

Vil Asker kommune eller indbyggerne i Cambridge Bay så vinde denne kamp om et arktisk kulturminde? Ja, det vil blive afgjort en gang senere i år.