Arktisk Kommando til kamp mod forurening

Der er sat endnu mere fokus på forurening af de sårbare havområder i Arktis. Arktisk Kommando er fra månedsskiftet begyndt at lave såkaldte miljøanråb af skibene i farvandet omkring Grønland. Det første blev udført af inspektionsfartøjet Knud Rasmussen d. 1. september.
Skrevet af Peter Troelsen
03. september 2013 06:59

Ved et miljøanråb bliver handelsskibe, som sejler med miljøfarlig last og bruger miljøfarligt brændstof, kontaktet af skibe og fly under Arktisk Kommando. Her skal handelsskibene blandt andet give detaljerede oplysninger om lasten, om type af brændstof og om, hvor de er på vej hen. Handelsskibene vil samtidig blive oplyst om, at de ikke må udlede andet end rent vand i de grønlandske farvande.

Der bliver også mulighed for at kontrollere skibenes data om bl.a. last og tankrensning. På den måde stiger mulighederne for at finde frem til eventuelle oliesyndere i farvandet omkring Grønland. Det nye tiltag er en del af Arktisk Kommandos strategi for havmiljøområdet.

Systemet med miljøanråb er identisk med det system, der anvendes i Danmark, hvor Søværnets Operative Kommando rutinemæssigt gennemfører opkald til handelsskibe, der passerer igennem danske farvande.