Arktisk institut slår dørene op i Frankrig

Et nyt universitetsstudie slår til sommer dørene op i det solrige Versailes i Frankrig. Lektierne kommer til at handle om bæredygtig økonomi nær Nordpolen, klimavidenskab og arktisk antropologi.
16. februar 2010 08:21

Universitetet vil lave de unge studerende om til fremtidens beslutningstagere på klodens mest kolde egne.

- Det er faktisk Frankrigs præsident Nicola Sarkozy, som står bag studiet. Sarkozy sendte et brev til universitetet, fordi han mente, at det var vigtigt, at lære mere om arktis og det tætte bånd mellem mennesket og miljøet, fortæller professor Jan Borm fra det nye Fransk Institut for Arktisk research og studier.

Jan Borm er i øjeblikket i Grønland for at etablere studielegater til interesserede studerende fra Ilisimatusarfik. Kravet til dem er, at de enten skal have en bachelorgrad eller fire års videregående uddannelse bag sig. Om det så er en humanistisk, naturvidenskabelige eller samfundsvidenskabelig baggrund er underordnet. Blot de har lyst til at lære mere om Arktis.

Og sådanne typer bliver der brug for i fremtiden, mener Jan Borm. Livet omkrig nordpolen påkalder sig omverdens opmærksomhed. Dels på grund af klimaændringerne, dels på grund af nye erhvervsmuligheder fra olie og mineraler.