Arktisk havis kan muligvis hurtigt gendanne sig

Ny banebrydende forskning tyder på, at den arktiske havis hurtigere vil kunne gendanne sig, end man hidtil har troet
Skrevet af Mads Fisker
05. august 2011 13:46

Siden den seneste istid for godt 11.000 år siden har havisen omkring det nordlige Grønland således været mere ustabil end før antaget.

Rent faktisk var der for 6-8.000 år siden mindre end halvt så meget havis, end der er i dag. Og dermed er det måske slet ikke så endegyldigt faretruende endda, at havisens udbredelse i Arktis de seneste år har været den mindste i nyere tid.

Klimaforskere har ellers frygtet, at vi allerede var nået forbi et såkaldt tipping point, hvor klimaet løber løbsk i en uafvendelig smelteproces, og vandstanden stiger dramatisk.

Men det tyder det ikke på, fastslår projektleder Svend Funder. Og derfor vil det altså stadig nytte at reducere de menneskeskabte drivhusgasser.

Det er tre forskere fra Københavns Universitet, der nu har påvist, at det er muligt for havisen at skrumpe meget ind, uden at det dermed bliver umuligt for havet senere at fryse til igen.

Ganske bemærkelsesværdigt er det sket ved at analysere drivtømmer fra Nordgrønland. Tilstedeværelsen af 10.000 år gammelt lærketræ fra Sibirien og grantræ fra Nordamerika viser nemlig, at der har været langt mindre is end i dag.