Arktisk deklaration fra samer og inuitter

I den forgangne uge var der forberedende møde til FN´s konference om Oprindlige Folks Rettigheder. Denne konference afholdes i 2014, men samerne og inuitterne har igen været på forkant med begivenhederne, og har allerede nu en arktisk deklaration klar til mødet.
Skrevet af Peter Troelsen
28. oktober 2012 13:30

Det var Inuit Circumpolar Council, der havde arrangeret mødet, hvor der var deltagelse af samer og inuitter fra hele det arktiske område. Her blev der i to dage diskuteret lystigt, og det hele endte ud i en deklaration, hvor man i 8 underpunkter gør klar til deltagelsen i FN konferencen i 2014.

- Jeg er glad for at vi har opnået dette resultat – således har vi fra den Arktiske region nu et godt grundlag til vores forberedelser til konferencen i 2014. På FN-dagen d. 24. oktober, færdiggjorde vi således et vidtrækkende forslag, som andre oprindelige folk i resten af verdenen kan bruge som deres ledestjerne, og vi Inuitterne og Samerne er nu klar til at gå i gang med forhandlingerne under FN’s regi, siger ICC Grønland’s vicepræsident Hjalmar Dahl.

Læs deklarationen herunder. Deklarationen er på engelsk.