Arktisk ambassadør: Langt fra sikkert med IWC-løsning

Selv om der er mere positive takter i dialogen med den internationale hvalfangstkommission IWC, er der slet ingen garanti for, at Danmark vil fastholde medlemskabet.
Skrevet af mlk
02. januar 2014 09:28

Den danske udenrigsminister annoncerede i juni måned, at Danmark ville udtræde af IWC ved årsskiftet – fordi Grønland egenrådigt havde fastsat kvoter for de store hvaler i 2013 efter at forhandlingerne i kommissionen slog fejl. I dag er stemningen formildet, og den danske hvalkommissær skrev den 18. december i et brev til IWC, at Danmark vil forblive i kommissionen frem til forhandlingerne i september i forsøg på at nå til kompromis.

- Det ser stadig vanskeligt ud, men der er kommet nogle positive tilkendegivelser. Der er også en erkendelse i IWC om, at man meget gerne vil have Grønland med. Så der er kommet en lidt anden situation og en anden forståelse, vil jeg mene, siger Rigsfællesskabets arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen.

- Det er blandt andre IWC's sekretariat og store medlemslande som USA, Rusland, Australien og Japan, der nu udviser større forhandlingsvilje end i 2012, da Grønlands ønske om forhøjelse af kvoterne blev nedstemt.

- Det er ikke alle, der er villige til at gå så langt, som vi gerne vil, men det er et forsøg værd, siger Erik Vilstrup Lorenzen. Men et forsat medlemskab af IWC er langt fra sikkert, understreger han.

- Det er for tidligt at sige, hvor kompromiset skal lande, men der skal findes et kompromis, ellers så er det ikke muligt at fortsætte.

Stridspunktet er især Grønlands ønske om 9 ekstra finhvaler, så kvoten kommer op på 19 dyr. Men i flere år, år er det slet ikke lykkes at opbruge kvoterne, i 2012 blev der nedlagt 5 finhvaler ud af en kvote på 10.

-  Kvoteforhøjelsen har været en vigtig prioritet for den grønlandske regering. Hvis man fanger færre hvaler, kan det være, at det er en anden situation. Det må man se til den tid. Det er da også noget, der bliver lagt mærke til i IWC. Men ikke desto mindre er det vigtigt for Grønland at have det niveau, siger ambassadøren, der understreger, at Danmark og Grønland står side om side i forhandlingerne.

Aleqa Hammond understregede da også i sin nytårstale, at hun finder det vigtigt, at Grønland fortsat deltager i hvalfangstkommissionens arbejde.