Arktis smelter hurtigt

400 klimaforskere er netop nu samlet i København til en stor konference om klimaforandringer i Arktis. Og prognoserne er dystre – afsmeltningen af Arktis går langt hurtigere end hidtil antaget.
Skrevet af mlk
04. maj 2011 12:19

Det står klart i den såkaldte Swipa-rapport, som Arktisk Råds ekspertgruppe Amap har skrevet, og som fremlægges ved konferencen. En af rapportens forfattere er professor i isfysik Dorthe Dahl-Jensen.

- Vi ser at der virkelig har været en voldsom opvarmning i de arktiske områder særligt de sidste år, siger Dorthe Dahl-Jensen.

Rapporten dokumenterer for første gang den såkaldte feedback-effekt, som er skyld i at afsmeltningen går endnu hurtigere.

- Når de hvide områder bliver erstattet af sorte områder, så bliver de opvarmet yderligere og så forstærker de opvarmningen. Det er nyt. Vi har altid forudset, at det ville se, men nu ser vi det rent faktisk.

Der sker altså det, at fordi der er mindre is, så kan det arktiske hav optage mere af solens energi. Den energi frigøres om efteråret og resulterer i endnu højere temperaturer. Og det samme sker på landjorden.

- Som konsekvens ser vi meget voldsomme havvandsstigninger. Lige nu er prognoserne for hvad der sker i 2100 steget til mellem 0,9 og 1,6 meter og det er noget højere end de tal, der kom frem for nogle år siden, siger Dorthe Dahl-Jensen.

Vandstigninger på op mod 1,6 meter vil få voldsomme konsekvenser for store dele af verdens befolkning. 150 millioner mennesker bor mindre end 1 meter over havets overflade. Og selv om de grønlandske byer generelt ligger højere, så er der også ting at tage højde for i Grønland, siger Dorthe Dahl-Jensen:

- Det betyder noget for fundet af mineraler, at der er store områder, der bliver afdækket af is. Og man skal også være opmærksom på at nye vandskraftværker ligger i områder, hvor der fortsat vil fødes vand ind, så der er absolut områder, hvor det er vigtigt for Grønland.

Og netop klimaforandringernes betydning for den arktiske befolkning er et vigtigt emne på konferencen. En af deltagerne, som er særligt optaget af dette, er Parnuna Egede fra ICC.

- Arktis er et af de områder, hvor der bliver mest tydelig påvirkning i vores dagligdag, og vi er også de mest udsatte, fordi vi er så få og lever så spredt, så derfor er det noget, vi tager meget alvorligt, siger hun.

Det er Ikke kun havvandsstigninger, men også problemerne med den stigende forurening i Arktis, der bekymrer ICC.

- Den her cocktail-effekt, hvor for eksempel kviksølv påvirker helbredet, samtidig med at klimaændringerne påvirker vores økosystemer. Det er ikke til at sige, hvordan det kommer til at ramme os, og derfor er der brug for en masse forskning inden for det her område, siger hun.

Både naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen og Anthon Frederiksen følger konferencen, ligesom der er grønlandske repræsentanter fra flere departementer, Ilisimatusarfik, ICC og Grønlands Klimaforskningscenter.