Foto: Nick Rahaim/Flickr Creative Commons

Krise i Sydgrønland: Arctic Prime Fisheries ramt af dobbelt uheld

Manglende fisk og et skib på værft er hovedårsagerne til at Arctic prime Fisheries ikke har kunnet holde gang i sin fabrik i Qaqortoq - og det har kostet massevis af arbejdspladser.

Indhandlingen i Sydgrønland er faldet kraftigt, og det har kostet arbejdspladser i Kommune Kujalleq.

Selskabet Arctic Prime Fisheries ejer to store fiskefabrikker i henholdsvis Qaqortoq og Nanortalik. Manglende fisk og en trawler på værft er ifølge selskabets direktør årsagerne til, at fabrikken i Qaqortoq stort set har været lukket i år:

- Sidste år så arbejdede, der 50-60 mennesker, som kom næsten hver dag, fortæller direktør i Arctic Prime Fisheries, Malakias Andreassen, om beskæftigelsen på selskabets fabrik i Qaqortoq i 2016.

Indhandling til Qaqortoq er forsvundet

2017 har til gengæld været en helt anden snak, fortæller direktøren:

 - Der har ikke været indhandling siden sidste år. Men med indhandlingen med de små mængder, så har der nok arbejdet tre, fire, fem mennesker.

Indhandlingen til selskabets fabrik i Qaqortoq har ifølge nye tal fra Grønlands Fiskerilicenskontrol stort set været ikke eksisterende i 2017. Indhandlingen er faldet fra 910 tons de første otte måneder af 2016 til 31 tons i år.

LÆS OGSÅ Indhandlingen i Sydgrønland er styrtdykket

Ifølge direktøren skyldes det en kombination af flere faktorer - blandt andet er fiskene tilsyneladende forsvundet:

- De fangstområder, som vi fiskede i sidste år, de har været meget dårlige i år, siger Malakias Andreassen, der også oplyser, at et af selskabets skibe er på værft, og derfor ikke kan fiske.

Actic Prime Fisheries har derfor valgt kun at holde gang i deres fabrik i Nanortalik. Indhandlingen hertil er dog også faldet.

Manglende indhandling giver hul i kommunekassen

Den meget lave aktivitet på selskabets fabrik i Qaqortoq har resulteret i et hul i kommunekassen hos Kommune Kujalleq, fordi kommunen har udbetalt flere penge til arbejdsmarkedsydelser end budgetteret med.

Hos kommunen håber man, at et andet selskab - Qaqortoq Fish - snart får sine kvoter og tilladelse til at tage ud og fiske.

Qaqortoq Fish er stiftet af en række lokale fiskere fra Qaqortoq, og selskabets direktør er tæt på at lande en aftale om kvoter med Selvstyret, så selskabet kan komme ud og fiske, og dermed sætte gang i indhandlingen i Qaqortoq:

- Qaqortoq fiskerne - de fiskere der har lavet selskabet - de vil gerne lande deres kvote og fangst til Qaqortoq fabrikken, så der sker noget der, siger Gerhardt Petersen.

Gerhardt Petersen håber, at fiskerne snart kan komme på søen og indhente noget af det tabte, selvom der er lang vej til sidste års fangst.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt