Foto: Kommune Kujalleq

Indhandlingen i Sydgrønland er styrtdykket

Ifølge nye tal er indhandlingen i Sydgrønland faldet kraftigt, og det har blandt andet konsekvenser for kommunekassen.

Ifølge nye tal er indhandlingen i Sydgrønland faldet kraftigt, og det har konsekvenser for kommunekassen.

Den manglende indhandling betyder nemlig flere udgifter til arbejdsmarkedsydelser, og erhvervs- og arbejdsmarkedschefen i Kommune Kujalleq er langt fra tilfreds med situationen:

- Jeg synes, den er vanskelig og temmelig frustrerende, siger Palle Frederiksen, Erhvervs- og arbejdsmarkedschef i Kommune Kujalleq.

Han fortæller, at kommunen formentlig kommer til at udbetale flere penge i arbejdsmarkedsydelser, end der er budgetteret med. Blandt andet fordi indhandlingen til Qaqortoq er kollapset.

I 2016 blev der indhandlet 910 tons hellefisk og torsk til Qaqortoq i årets første otte måneder - i år er der indhandlet stort set ingenting - nemlig kun 31 tons ifølge friske tal fra Grønlands Fiskerilicenskontrol - GFLK.

I Narsaq er indhandlingen også faldet, men dog ikke så drastisk som i Qaqortoq. Sidste år blev der indhandlet 333 tons, men i 2017 er det tal faldet til 263 tons. Det er et fald på 21 procent i indhandlingen til Narsaq.

Budgettet næsten brugt for arbejdsmarkedsydelse

I Nanortalik er indhandlingen faldet med 33 procent i forhold til 2016. Her er der tale om, at indhandlingen er tilbage på niveauet i 2015.

Faldet i indhandlingen har påvirket kommunekassen, fordi flere borgere har været på offentlig forsørgelse på grund af manglende jobmuligheder.

- Jo mere de bliver hjemsendt, jo mere stiger vores udbetaling af arbejdsmarkedsydelse, siger Palle Frederiksen.

Kommune Kujalleq havde ved udgangen af august således brugt 78,5 procent af de penge, der var afsat til arbejdsmarkedsydelser til hele året, og det vil belaste kommunens økonomi, fortæller Palle Frederiksen:

- Vi ved, at i slutningen af året bliver produktionen mere sårbar. Så vi forventer, at der bliver produktionsstop i løbet af efterårsperioden og i starten af vinteren, så derfor bliver vi formentlig nødt til at søge om en tillægsbevilling, siger Palle Frederiksen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt