Arctic Green Food beskylder Naalakkersuisut for løftebrud

Det er Naalakkersuisut, der løber fra deres løfte. De har nemlig lovet os, at der bliver indgået en ny servicekontrakt inden 30. november, og det er ikke sket endnu, siger Johanne Heilmann Petersen, der er fungerende direktør i Arctic Green Food.
Skrevet af Jens Thorin
27. november 2009 11:32

Det er grunden til, at Arctic Green Foods bestyrelse den 25. november lukkede alle deres indhandlingssteder og fyrede 145 medarbejdere fra årsskiftet.

Arctic Green Food meddelte i går, at selskabet ser sig nødsaget til at fyre alle sine 145 medarbejdere fra 1. januar 2010. Politikerne nøler med at udforme en ny servicekontrakt, var begrundelsen fra selskabet.

Men naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen sagde til KNR i går, at hun for længst har meddelt Arctic Green Food, at finansloven skal være på plads, før Naalakkersuisut går i forhandling med Arctic Green Food.

- Herefter vil vi senest fra i uge 51 være klar til at forhandle om en eventuel fornyelse af de serviceaftaler, vi har med forskellige selskaber. Og det har vi for længst meddelt Artic Green Food, understregede Ane Hansen.

Men den opfattelse deler Arctic Green Food ikke.

- Departementet for fiskeri, fangst og landbrug meddelte os i sommer, at sevicekontrakten for 2010 vil være færdigforhandlet senest den 30. november. Men det er ikke sket endnu, og det er et løftebrud, siger Johanne H. Petersen, der mener, at der er for lidt tid, hvis forhandlingerner om en ny servicekontrakt først starter i uge 51.

Arctic Green Food kunne ikke betale løn til medarbejderne på bygdeanlæggene eller betale for de fisk som fiskerne har indhandlet. Det er derfor beslutningen om at lukke bygdeanlæggene blev truffet, lyder forklaringen.

Naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen lagde i går ikke skjul på sin irritation over, hvad hun kalder for selskabets aggressive stil.

- Jeg føler, at Arctic Green Food har taget medarbejderne som gidsler og forsøger at presse Selvstyret til at indgå nye serviceaftaler så hurtigt som muligt.

Men den opfattelse deler Arctric Green Food heller ikke.

- Vi bruger ikke bygderne som gidsler, men vi kan ikke undvære midlerne fra kontrakten. Det er derfor, bestyrelsen kom med sin udmelding før finansloven er færdigbehandlet, siger Johanne H. Petersen. Hun understreger, at Arctic Green Foor stadig er klar til at gå i forhandling med Naalakkersuisut om en ny servicekontrakt.