Arctic Circle mødes i Reykjavik i weekenden

Islands hovedstad Reykjavik danner denne weekend rammen om en arktisk konference, der samler op mod 900 deltagere fra hele verden.
Skrevet af Karsten Sommer
11. oktober 2013 06:07

Det ny politiske forum hedder Arctic Circle, og består af beslutningstagere fra alle verdenssamfundets sektorer, politikere, erhvervsfolk, repræsentanter fra oprindelige folk, ngo- og miljørepræsentanter samt forskere.

Det er Islands præsident Ólafur Ragnar Grímsson der har stået i spidsen for initiativet, hvis bestyrelse blandt andet rummer tidligere formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist.

Konferencen åbnes i dag af den islandske præsident, og blandt weekendens talere er også formand for naalakkersuisut, Aleqa Hammond, Færøernes lagmand Kaj Leo Holm Johannesen, den alaskanske senator Lisa Murkowski, samt arktiske ambassadører fra Canada og Rusland.

Desuden vil den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, og miljøforkæmperen Al Gore, komme med videoindlæg på konferencen, der kører til mandag.

- I takt med, at klimaforandringerne åbner for enorme muligheder i Arktis, er der behov for at have et forum, hvor alle kan komme og vise deres interesse for Arktis. Det gælder såvel politisk, forretningsmæssigt og på forskerplan, siger Kuupik Kleist til dagens Sermitsiaq.

Han understreger at det ny forum ikke er en konkurrent til Arktisk Råd, men et supplement, der favner meget bredere end Arktisk Råd, der er en regeringsorganisation for de arktiske stater.

På konferencens sidste dag vil Grønland være i fokus, når KNAPK, Ilisimatusarfik, Royal Greenland, RAL og Arktisk Kommando vil fortælle om Grønlands muligheder i Arktis.