Arbejdsløsheden steget i 2010

Antallet af arbejdsløse i byerne er steget, det viser tal for 2010 fra Grønlands statistik. Statistikken viser også at der er flere ledige mænd i forhold til kvinder og at hovedparten af de ledige er ufaglærte.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
Skrevet af Medea Frederiksen
05. maj 2011 12:17

Statistikken er opgjort i henholdsvis medio ledige og berørt  af ledighed, som forklares under fakta.

Den største stigning i antallet af medio ledige, det vil sige personer der har været ledige i både første og sidste halvdel af en given måned, var i Sisimiut, hvor tallet er steget med 33 personer i gennemsnit pr. måned.

Den største stigning af berørte af ledighed var i Nuuk, hvor tallet er steget med 141 personer i gennemsnit pr. måned. Samlet set har Nuuk dog den laveste ledighed i landet.

Ledigheden er i alle byer højere hos mænd end hos kvinder, på nær i Sisimiut, der som den eneste by har flere ledige kvinder end mænd.

Større ledighed blandt mænd skyldes især, at mange mænd har sæsonpræget arbejde, eksempelvis indenfor bygge- og anlægsbranchen.

Omvendt er det der blandt de ledige kvinder, flest personer, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det skyldes blandt andet at de enten er på barselsorlov eller er hjemmegående. Den gruppe indgår ikke i ledighedsstatistikken, oplyser Grønlands statistik.

Fakta:

  •    Medio ledige forklares som, personer der har været ledige i både første og sidste halvdel af en given måned.
  •    Berørte af ledighed forklares som personer der i løbet af en måned har henvendt sig til arbejdsmarkeds-kontoret som arbejdssøgende, hvor en del umiddelbart efter henvendelse får anvist arbejde eller selv opnår beskæftigelse.

   Publikationen kan findes på dette link:

http://www.stat.gl/LinkClick.aspx?link=Ledighed%2fLedigheden+i+byerne+i+2010+publ.pdf&tabid=36&mid=391&language=da-DK