Arbejdsløse vil hjem til Grønland

Får man et arbejde i Danmark, får man fodfæste. Får man ikke et, melder lysten til at vende tilbage til Grønland sig før eller siden. Sådan lyder det fra de grønlandske huse i Danmark, hvor man hjælper mange med at flytte hjem.
Skrevet af Oline I. Olsen
07. marts 2012 10:02

Aanguaq Atanaaq flyttede til Danmark i 2008, og han er en af dem, der lige nu går med de overvejelser. Men, manglende bolig og arbejde også herhjemme kan være stopklodser, lyder det fra husene - og ham.

- Det er min plan at vende hjem til Grønland igen, men spørgsmålet er hvor dyrt bliver huslejen? Hvis jeg skal hjem til Nuuk, skal jeg så vente på en bolig i 30 år? Det vigtigste jeg får brug for, når jeg vender hjem til Grønland er, hvor skal jeg arbejde?

Det spørger Aanguaq Atanaaq, der flyttede til Danmark i 2008 og fik arbejde som slagterimedarbejder. Siden kom krisen, og Aanguaq Atannaq mistede sit arbejde. I dag bor han i Aalborg, og her gør han sig altså mange tanker om at flytte tilbage.

Og han er langtfra den eneste.

Det grønlandske hus i Aalborg hjalp sidste år 25 grønlændere, der ønsker at vende hjem igen, fordi de ikke kunne få fodfæste i Danmark i form af job.

- Der er ikke nogen af dem, som har haft arbejde i Danmark. Altså, jeg tror at, hvis først, man får et arbejde i Danmark, som grønlænder, så tror jeg at man finder et fodfæste. Så får man mere grund til at blive her, kan man sige, siger socialkonsulent i det grønlandske hus i Aalborg, Vibeke Sieborg.

De grønlandske huse i Danmark har ingen præcise tal for, hvor mange de har hjulpet med at vende hjem igen. Rådgiverne hjælper blandt andet med at søge midler til en hjemrejse i danske hjemkommuner, men her stilles høje krav til, at man skal have et arbejde og en bolig på hånden, før de vil yde støtte til flytningen, lyder det samstemmende fra flere af de grønlandske huse.

- Problemet er jo bare, at hvis de ikke har en uddannelse, så kan de ikke vende hjem, for det første så kan de ikke få et arbejde eller så kan de jo heller ikke får bolig, siger socialkonsulent i det grønlandske hus i København Naja Møller.

Aanguaq Atanaaq har ikke kontaktet de grønlandske huse med sine tanker om at vende hjem igen. Han vil under et kommende besøg til Grønland i musikalsk øjemed forsøge at blive klogere på sine chancer for at skaffe sig en bolig og et job.

- Jeg regner med at aflevere mine indspilninger/demo til Nuuk i enten marts eller april, her vil jeg undersøge om jeg har muligheden for at vende hjem igen, om der er arbejde for mig, siger Aanguaq Atanaaq.

De seneste knap 20 år er flere mennesker flyttet ud af landet end hertil - mange af dem til Danmark - og selv om det også var tilfældet sidste år viser friske tal fra Grønlands Statistik, at sidste års fraflytning var den mindste helt siden 1988.