Arbejdsgiverne: Nytårstalen var uklar

En ny reformkurs hilses velkommen af Grønlands Arbejdsgiverforening. Men der er stadig langt endnu, siger direktøren.
02. januar 2014 09:57

Aleqa Hammond lagde i sin nytårstale i går aftes op til en hårdere politik for at bringe tallet på 6.700 arbejdsløse og førtidspensionister ned.

- Vi skal tage os af vore svage. Men det kræver selvsagt også en stor indsats for at holde antallet af førtidspensionister på et minimum - samt at få så mange af vores borgere, som er på midlertidige sociale ydelser, tilbage på arbejdsmarkedet, lød opfordringen fra Aleqa Hammond.

Grønlands Arbejdsgiverforening hilser det velkomment, at siumutformanden vil have antallet af arbejdsløse bragt ned i en fart. 6.700 borgere på enten kontanthjælp eller førtidspension er alt for mange i en situation, hvor grønlandske arbejdsgivere ofte må importere arbejdskraft udefra, mener direktør, Brian Buus.

- Problemstillingen om at få flyttet folk fra passiv forsørgelse ind i beskæftigelse er enormt vigtig. Men det nytter ikke noget, at man i ukonkrete former siger, at man gerne vil bringe flere i arbejde, samtidig med at man er i færd med at skabe politiske reformer, som vil give den modsatte effekt. Det paradoks er man nødt til at forstå politisk, siger GA's direktør.

Brian Buus savner, som han siger, "en erhvervs- og beskæftigelsespolitik, der hænger sammen." Han kommer med et eksempel.

- På den ene side vil man gerne - med nogle endnu ukendte reformer - have flere i arbejde, både ved at flytte flere væk fra passiv forsørgelse og ved at øhe uddannelsesniveauet. Det er velkendte mål, som vi er helt enige med Naalakkersuisut i. Men på den anden side har man for eksempel en fiskeripolitik nu, som modarbejder disse mål.

Direktøren henviser til den kommende fiskerilov, som Aleqa Hammond også fortalte om i går i sin nytårstale. Brian Buus forklarer, at der, på de ti måneder Naalakkersuisut har siddet ved magten, kun er kommet højere skatter og afgifter og flere krav til arbejdsgiverne.

Han er bange for, der vil komme flere arbejdsløse ud af det, hvis man indsnævrer arbejdsgivernes frihed til at skabe en god forretning.