Arbejdsgiverforeningerne splittet i spørgsmålet om barselsfond

Forslaget om, at der bør oprettes en barselsfond splitter arbejdsgiver- og lønmodtagerforeningerne.
Skrevet af Mads Lynge
21. oktober 2013 12:22

Grønlands Arbejdsgiverforening, GA, støtter forslaget, SIK har visse forbehold, mens NuSuKa grundlæggende er imod. I sit afslag til forslaget, sagde Naalakkersuisoq for Finanser Vittus Qujaukitsoq blandt andet, at barselsfonden vil indskrænke arbejdsmarkedets frie forhandlingsret.

Det er GA's direktør Brian Buus Pedersen ikke enig i:

- Jamen, det synes jeg ikke forslaget gør, når der netop lægges op til at man skal tale med arbejdsmarkedets parter. Det er jo det forslaget går ud på. Så det kan jeg ikke genkende, siger Brian Buus Pedersen fra GA.

Han mener i det hele taget, at det er et godt forslag:

- Der lægges op til, at man skal sætte sig ned fælles Selvstyret og arbejdsmarkedets parter og drøfte en løsning. Det synes vi lyder fornuftigt, og det håber vi da også udvalget vil støtte under 2.behandlingen, siger Brian Buus Pedersen.

Modsat bakker NuSuKa's formand Gerth B. Lynge op om Vittus Qujaukitsoqs udmelding, og siger klart, at han er modstander af en barselsfond:

- Fra NuSuKa's side mener vi, at det er meget vigtigt, at organisationernes forhandling indenfor det område skal bibeholdes. Det er den også allerede, og derfor er vi grundlæggende ikke enig med Naaja Nathanielsens forslag, da den vil berøre den forhandling, der foregår mellem organisationerne, siger formand for NuSuKa, Gerth B. Lynge.

Endeligt er SIK's Jess G. Berthelsen noget lunken over for forslaget. Grundlæggende synes han det er en god idé. Men han frygter hvad den nuværende form vil betyde for hans medlemmers løn.

- Det kommer så sandelig an på hvordan og hvorledes den bliver strikket sammen. Hvor meget vi skal betale for at være med i den her barselsfond, og derfor kan jeg på nuværende tidspunkt ikke sige om det er ok eller ikke ok, siger formand for SIK, Jess G. Berthelsen.

Forslaget om oprettelsen af en barselsfond blev efter 1.behandling sendt i Finans- og Skatteudvalget, og skal efter planen 2.behandles torsdag den 7.november.