Arbejdsgivere vil have tilkaldt arbejdskraft

Selvom 2500 borgere står uden arbejde, har op imod 1000 udlændinge inden for de sidste tre år fået lov til at komme her til landet for at arbejde.
Foto © : KNR Arkivfoto
Skrevet af Jens Thorin
26. november 2011 13:01

Det skyldes, at arbejdsgivere har svært ved tiltrække lokal arbejdskraft til selv ukomplicerede opgaver, lyder forklaringen fra selvstyret.

- Når arbejdsgivere efterspørger arbejdskraft hos  kommunen, og det ikke giver nogen resultat, har de ikke andre muligheder end at tilkalde arbejdskraft udefra, forklarer Poul Møller, der er konsulent i Selvstyrets Styrelse for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser.

Der en en Lov om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland fra 1992, og formålet er ganske klar:

"Denne landstingslov har til formål at sikre den grønlandske arbejdskraft førsteret til arbejde i Grønland", lyder det i lovens paragraf 1.

Den 14. november har op imod 1000 udlændinge fået tilladelse til arbejde her i landet. På det tidspunkt stod omkring 2500 mennesker - eller omkring 8 procent af arbejdsstyrken - opført som arbejdssøgende.

Det er dog ikke alle udlændingene, der har fået tillaelse til at arbejde i Grønland , der er højtkvalificerede. Flere end 250 af udlændingene, der er kommet her til landet, er rengøringsfolk, kokke eller køkkenasistenter Således har 65 kokke eller køkkenassistenter i år indtil 14. november fået tilladelse til at arbejde i Grønland.

- Spisevanerne her i Grønland er måske ændret, lyder forklaringen fra konsulent Poul Møller.

Og behovet for rengøringsfolk er heller ikke lille. Der var i midten af november dette år 25 udlændinge, som er tilkaldt og har fået tilladelse til at arbejde som rengøringspersonale i Grønland.

- Når arbejdsgivere behøver rengøringspersonale i hoteller, restautanter og lignende, bliver de desværre mange gange nødsaget til at søge om tilladelse til at bruge udefra kommende arbejdskraft, siger Poul Møller.
 
Ifølge loven skal en arbejdsgiver søge hos kommunen, hvis denne ønsker at ansætte udefrakommende arbejdskraft. Før kommunen giver tilladelse, skal den undersøge at der ikke er kvalificeret lokal arbejdskraft.