Arbejde med maritim arktisk strategi igangsat

Dansk Rederiforening og Søfartsstyrelsen er gået i gang med et arbejde for at udforme et oplæg til en marin arktisk strategi, som skal sikre sikker sejlads i grønlandske farvande.
Skrevet af Martine Lind Krebs
06. december 2013 09:29

En marin arktisk strategi er en del af regeringens vækstplan for Det Blå Danmark. I første omgang arrangerer Dansk Rederiforening et seminar om sejlads i Arktis, som skal finde sted i Aalborg 20. januar, og arbejder sammen med Søfartsstyrelsen om at få nedskrevet de første udkast. Og det vil ske i tæt samarbejde med de parter, der allerede ved noget om sejlads i Arktis, understreger vicedirektør i Dansk Rederiforening Jan Fritz Hansen.

- Royal Arctic Line får derfor en helt central position i at rådgive os. Og så har vi talt med grønlandske myndigheder og politikere om det. På samme måde tror jeg også Canada kan være en god bilateral partner til at udvikle noget, som er sikkert og godt, men som også giver noget beskæftigelse i området.

Arbejdet med retningslinjerne for arktisk sejlads foregår sideløbende med, at FN’s søfartsorganisation IMO er i færd med at udarbejde den såkaldte Polar code. Men der kan godt være behov for begge regelsæt, siger Jan Fritz Hansen.

-Polarkoden er en udmærket ting. Det er internationale regler, som kommer til at gælde for alle skibe. Vi mener bare, at når vi kommer tættere ind under land, så kan vi godt stille lidt større krav til skibe og søfarende og så videre, siger han.

Det er blandt andet krav til rederiernes viden om Arktis, der kan komme til at stå i de kommende retningslinjer, hvis det står til Rederiforeningen.

-Og så er det klart, at det ikke bare er dem, der sidder på rederikontorerne, men også de søfarende derude, der skal vide hvad det er at sejle under vanskelige forhold. Så skal vi have kigget på skibenes konstruktion, og hvilken lods-assistence, vi kan få, samt beredskabet, hvis noget går galt.