Bertel Haarder: Arbejde for atomfrit Arktis er urealistisk

Det er urealistisk at gøre Arktis til atomvåbenfri zone, så længe man ikke er sikker på, at den bliver overholdt. Det kræver forhandlinger og en meget bred aftale, siger venstres ordfører for nordisk samarbejde, Bertel Haarder.
Foto © : KNR
29. oktober 2017 11:15

I en debat om samarbejdet i Arktis i Folketinget ville Enhedslistens ordfører for nordisk samarbejde, Christian Juhl vide om Bertel Haarder kunne se en mulighed for at arbejde for et atomvåbenfrit Arktis.

Men ifølge Bertel Haarder så skal man være sikker på, at sådan en zone bliver overholdt, hvis man laver den og derfor er det ikke realistisk.

- Jeg tror ikke, at man løser noget ved at sige atomvåbenfri zone. Det ord løser ikke noget, siger Bertel Haarder.

Til det påpegede Christian Juhl, at man udover at være realistisk også skal være visionær og i den forbindelse begynde en forhandling med Rusland, som på nuværende tidspunkt er den primære atomvåbenbærende magt i Arktis.

LÆS OGSÅ Issittup atomip nukinganik sakkussiaqarfiunnginnissaa piviusorsiortuunngilaq

Bertel Haarder mener, at det vigtigste for det nordiske samarbejde er at være nærværende i Arktis og sikre at ingen krænker suveræniteten og så forhandle alt, hvad man kan.

I den forbindelse kaldte han det en selvfølge, at et atomfrit Arktis er et fælles nordisk ønske.

- Eftersom hverken kongeriget eller de nordiske landet har atomvåben, så vil vi da meget gerne se, at der heller ikke bliver sejlet med russiske atomvåben i Arktis, siger Bertel Haarder.