Aqqaluaq B. Egede: Naalakkersuisoq for fiskeri har ført fiskerne bag lyset

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Lyberth, udtalelse i gårsdagens Qanorooq om, at hellefiskefiskere fra Aasiaat og Kangaatsiaq vil blive udelukket fra at fiske i Disko Bugten i forbindelse med omlægning af forvaltningsområdernes hellefiskefiskeri møder stor kritik fra IA's medlem af Inatsisartut, Aqqaluaq B. Egede.
Skrevet af Simon Uldum -
24. juli 2013 09:38

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Lyberth (S), kom med følgende udtalelse i gårsdagens Qanorooq:

- Med hensyn til Disko Bugt, eller generelt for de tre forvaltningsområder for hellefiskefiskeri, har vi planer om at kun lokale fiskere fra de tre omtalte forvaltningsområder får lov til at fiske dér. Det vil for eksempel betyde, at fiskere fra Upernavik ikke længere kan tage på fiskeri i Disko Bugt, forklarer Karl Lyberth.

IA's medlem i Inatsisartut, Aqqaluaq B. Egede, mener, at dette kan ses som at føre fiskerne bag lyset:

- At Naalakkersuisoq for fiskeri agter at fratage fiskerne deres erhverv, er udtryk for at Naalakkersuisoq har ført fiskerne bag lyset. Naalakkersuisoq for fiskeris valgkampagne var baseret på at fremtidssikre fiskerierhvervet. Men i gårsdagens Qanorooq sagde han helt tydeligt, at fiskerne i Aasiaat skulle fases ud af fiskerierhvervet, siger Aqqaluaq B. Egede.

- Planen er, at den sydlige grænse for forvaltningsområdet i Disko Bugt vil blive draget mod nord, fra syd for Kangaatsiaq til nord for Aasiaat. Det vil betyde at fiskerne i Aasiaat ikke længere kan fiske i Disko Bugt, forklarer Karl Lyberth.

Udmeldingen vækker også stor forundring i  den lokale fiskerforening i Aasiaat:

- Det er trist, hvis Naalakkersuisut agter at gennemføre en sådan omlægning. Man siger, at vi er en del af Disko Bugt, og så vil vi blive frataget retten til at kunne fiske hellefisk i Disko Bugt. Personligt har jeg meget svært ved at acceptere det, siger formand for den lokale fiskerforening i Aasiaat, Karl Bourup.

- Hovedformålet må alene have været at generobre magten, da man må sige at Siumut i dag tilsidesætter befolkningens behov og de valgløfter, partiet kom med under valgkampen. Derfor mener jeg, at Siumut, som parti, bør påtage sig ansvaret for den udmelding, Naalakkersuisoq for fiskeri er kommet med, siger Aqqaluaq B. Egede, og fortsætter:

- Det er ikke acceptabelt, at Siumut, som regeringsparti, agerer stik imod de ting, partiet har råbt op om under valgkampen. Derfor mener jeg, at det vil være mest ansvarligt for Siumut, hvis partiet rejser mistillid til Naalakkersuisut. Det vil være meget mærkeligt, hvis Siumuts Inatsisartut-gruppe accepterer Naalakkersuisoqs udmelding i Qanorooq. Hvis det er tilfældet, så har man ført befolkningen bag lyset under valgkampen, slutter Aqqaluaq B. Egede.